Meny

Löfven: Gängkriminaliteten ska knäckas med skärpt internetövervakning

Stefan Löfven har pressats hårt vad gäller den ökade gängkriminaliteten, och har i samband med detta bjussat på ett antal förbättringsförslag. Generiska floskler blandades med följande ”lösningar”:

#1 Skolväsendet måste förbättras
#2 Arbetslösheten måste minska
#3 ”Partyknarkandet” måste minska
#4 Hårdare fängelsestraff samt anonyma vittnesmål kan behöva införas
#5 Polisen måste få bättre befogenheter att förhindra brott

Och det är precis här, på den femte punkten, som integritetsfrågan kommer in. Polisens befogenheter ska utökas. Antalet övervakningskameror väntas öka i problemtyngda områden, och utöver detta ska polisen kunna övervaka krypterade samtal – säger statsministern till SVT.

Löfven säger ordagrant att det ”kan krävas oortodoxa metoder för att hejda brottsligheten”, vilket innebär att vår rätt till integritet online riskerar att försämras rejält.

Att Löfven vill kunna avlyssna krypterad datatrafik är förvisso ingen dagsfärsk nyhet. Åklagarmyndigheten, Säkerhetspolisen och Polismyndigheten har sedan cirka två år tillbaka arbetat med att ta fram ett effektivt övervakningsverktyg som eventuellt kan vara infört redan idag. I Socialdemokraternas nyhetsarkiv kan vi läsa följande inlägg, som senast uppdaterades i november 2017:

”Det verktyg som avses kallas för hemlig dataavläsning och innebär en möjlighet att avlyssna även den information som skickas genom krypterade kanaler. I dagsläget används i allt större utsträckning krypterad kommunikation i form av olika internetbaserade tjänster som till exempel Skype eller Viber. Brottsbekämpande myndigheter har redan lagstöd för att efter domstolsbeslut avlyssna dessa samtal, men eftersom kommunikationen ofta är krypterad kommer man inte åt innehållet genom avlyssningen. Denna brist avhjälps med det verktyg som regeringen nu föreslår.”

Att kunna förebygga brott är förstås viktigt – men en mer livlig integritetsdebatt är i mina ögon önskvärt. Regeringen ska ha all heder för att de öppet berättar att polisen ska få större befogenheter och vad dessa kommer att innebära. Men då det statsministern föreslår är en kollektiv bestraffning som alla invånare måste tvingas leva med lämnar Löfvens ord, som egentligen ska vara betryggande och lugnande, en bitter eftersmak i munnen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN