Den finska public service-portalen YLE finns att hitta på Kodi. Med YLE Areena-tillägget kommer vi åt mängder av material såsom sportsändningar, live tv-kanaler, serier, filmer samt mycket mer. Alla nyhetssändningar och sportevenemang ingår tyvärr inte av upphovsrättsmässiga skäl, men trots detta är utbudet mycket brett. Här behövs en finsk VPN-server – sen är det bara att tuta och köra.

Innan vi börjar..

Många Kodi-användare väljer att skydda sig via en VPN-tjänst. Tack vare detta kan vår regering, våra internetoperatörer och skumma advokatbyråer aldrig få reda på vad vi pysslar med online. Jag rekommenderar att ni använder er av en VPN-tjänst som är snabb nog för låta dig strömma Kodi-material utan laggande, buffrande, och annat trams – samtidigt som säkerhetsläget är på topp och loggpolicyn är bergsäker.

En VPN-leverantör som bockar i alla dessa krav samt mycket är är Cyberghost(recension). VPN-tjänsten är utöver detta även enkel att komma igång med och fungerar på en lång rad enheter – inklusive Windows, Mac, iOS, Linux samt Android. Om ni vill kunna jämföra samtliga VPN-tjänster mot varandra är för övrigt topplistan ett mycket bra val.

Läs mer: Här listas de bästa VPN-tjänsterna för Kodi

YLE Areena- installationsguide

Många guider består av två delar, men här behöver vi bara en. Detta då YLE Areena finns på den officiella Kodi-repon som i sin tur finns förinstallerad i programmet.

Steg 1: Starta upp Kodi och klicka på sökikonen.

sök-från-kodis-huvudmeny

Steg 2: Välj ”Search add-ons”

välja-att-söka-efter-tillägg

Steg 3: Sök efter ”YLE Areena” och välj ”OK”

sök-efter-yle-areena

Steg 4: Välj ”Media Sources – Areena API plugin” 

välj-yle-appen

Steg 5: Klicka på ”Install” 

installera-nrk

Steg 6: Välj ”OK”. Om nedanstående skylt inte dyker upp – hoppa vidare till nästa steg.

välj-ok-för-att-installera-nrk

Steg 7: Installationen bekräftas med hjälp av en popup-ruta

yle-är-installerad-säger-popup-ruta

Steg 8: Tillägget är nu installerat och kan när som helst väljas genom att ni klickar på ”Add-ons” och sedan väljer ”Video Add-ons” från huvudmenyn

yle-kan-nås-från-kodis-huvudmeny

Få en bättre Kodi-upplevelse med en VPN-tjänst

Allt ni gör på internet övervakas i realtid av både vår regering samt våra internetoperatörer. Detta innebär bland annat att upphovsrättstroll samt oetiska advokatorganisationer kan ställa till med en hel del problem om de väl sätter klorna i oss.

Då det inte är vi själva som styr över det material som Kodi-tilläggen bjussar på kan upphovsrättstrollen sniffa upp våra IP-adresser och beskylla oss för både det ena och det andra. Seriösa VPN-leverantörer, såsom de på topplistan, döljer våra riktiga IP-adresser och byter ut dessa mot företagets egna sådana. På detta sätt hålls obehöriga snokare borta, och om någon, tex. ett upphovsrättstroll, försöker ta reda på vilken VPN-kund som använt ett visst IP-nummer, får de kalla handen direkt.

Just nu står Cyberghost för det mest stabila och prisvärda alternativet, och det är löjligt enkelt att komma igång:

Steg 1: Teckna er för CyberghostVPN

Steg 2: Ladda ner och installera en VPN-app på den enhet ni använder er av. Cyberghost tillåter för närvarande sju samtidigt uppkopplade enheter – vilket är ett hack över medelnivån.

Steg 3: Koppla upp er mot en lämplig VPN-server. Ju närmare servern är – desto snabbare går det. Svenskar bör därför koppla upp sig mot svenska VPN-servrar i första hand.

Enligt våra tester är samtliga av Cyberghosts VPN-servrar kvicka, inklusive de amerikanska, svenska, brittiska och kanadensiska sådana. Detta innebär att vi kommer åt samtliga regionslåsta Kodi-tillägg såsom CBC, NHL TV samt BBC iPlayer med flera – helt utan frysande eller buffrande.

cyberghost-för-windows-applikation

Utöver detta erbjuder Cyberghost dessutom en pengarna tillbaka-garanti som sträcker sig över 45 dagar – om ni inte skulle vara helt nöjda vill säga.

Vad innehåller YLE Areena?

Innan vi kan ta del av allt material måste vi först gå igenom ett fåtal ytterligare steg. Men men, detta är en rätt kvick manöver som bara tar några minuter.

Steg 1: Besök tunnus.yle.fi och registrera ett konto (gratis) för att få tillgång till en API-nyckel.

fixa-api-nycklar-för-yle

Steg 2: Öppna ”YLE Areena” -> ta er till inställningsmenyn och ange uppgifterna vid ”API keys”-fliken.

ange-api-nycklar-och-välj-ok

Sedan är det bara att streama på. Om ni vill ha tillgång till undertexter kan ni ställa in det språk som ska gälla under ”Settings” -> ”Default language”. Bekräfta valet genom att välja ”OK”

undertexter-för-yle-appen

Då var denna guide avslutad. Om ni har några frågor, problem eller dylikt – hör gärna av er via kommentarsfältet.

Läs mer: Allt om Kodi: Tillägg, tips, guider och mycket mer

Läs mer: Fräscha upp Kodi med ett nytt tema

Prenumerera
Notifiera mig
guest
4 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Masa

Hei Toni. Jeg finner ikke Yle Areena på Kodi Add-on repository. Kanskje, det er ikke der lenger …

adde

Funkar, förutom att sport och nyheter inte kan hittas med tillägget.(vilket också anmäls i tillägets beskrivning)

Vet dock inte vilken större nytta tillägget har då Arenan/Areena appen är så mycet mer funktionell pa min Android tv-box.

Karl - VPNBasen

Somliga gillar att ha alla viktiga appar samlade på Kodi, men det är synd att sport, nyheter inte finns med.. Måste vara lite av ett avbräck..