Meny

Så laddar du ner videor från Youtube, och är det lagligt?

Youtube är ett svart hål, med videor föreställandes alltifrån gulliga katter till superkända musikartister. Plattformen är dessutom nerlusad med reklam, och för att kunna ladda ner videor utan att bryta mot Youtubes användarvillkor krävs ett Youtube Premium-abonnemang. 

I den här artikeln beskriver vi hur du kan ladda ner Youtubevideor gratis, samt huruvida det är lagligt att ladda ner en Youtubevideo.

Gör så här för att ladda ner en Youtubevideo

VLC Media Player

VLC Media Player är helt gratis, och finns tillgängligt för Windows, MacOS och Linux. Gör så här för att ladda ner en Youtubevideo med VLC:

Steg 1: Öppna programmet, välj ”Media”, och därefter ”Öppna nätverksström”. Alternativt klicka på ”CTRL+N”.

ppna-nätverksström

Steg 2: Klistra in en Youtubelänk och klicka på ”Spela upp”.

spela-upp-video

Steg 3: Välj ”Verktyg” och därefter ”Kodekinformation”. Snabbkommandot lyder ”CTRL+J”.

kodekinformation

Steg 4: Kopiera den informationssträng som återfinns vid ”Plats”.

nätverksinformation

Steg 5: Spela upp videon genom att klistra in strängen i din webbläsare. I det nedersta högra hörnet återfinns en flik med tre punkter, klicka på den och välj ”Ladda ner”.

ladda-ner-vlc

Steg 6: Videon har nu laddats ner i MP4-format, och återfinns på din hårddisk. Den maximala nerladdningskvaliteten motsvarar 1080p, och det är inte möjligt att omkoda videon ytterligare med hjälp av VLC.

Konvertera Youtubevideor via webben

Ett stort antal webbsidor erbjuder exakt samma sak: En smärtfri nerladdning av Youtubevideor med bra kvalitet. Många av dessa stängs ner efter hot från upphovsrättslobbyn, men i skrivande stund fungerar X2Convert utmärkt. Processen för att ladda ner en video är mycket enkel, och sker enligt de steg som återfinns nedan.

Steg 1: Besök X2Convert.com och klistra in Youtubelänken. Välj därefter vilken kvalitet som ska vara aktuell, eller om du vill istället vill omformatera videon till MP3-format.

video-download

Steg 2: Videon kommer därefter att konverteras, och sparas på din hårddisk.

vänta-på-omkodning

Det finns en överhängande risk för att X2Convert kommer att stängas ner, men en webbsökning på ”Youtube online video converter” brukar i regel visa upp träffsäkra sökresultat för likvärdiga nerladdningsprogram för Youtube.

Är det lagligt att ladda ner videor från Youtube?

Youtube förbjuder nerladdningar

Youtube vill att samtliga användare (som inte betalar för sig) ska titta på reklam, det är så deras affärsmodell fungerar. Videoplattformens användaravtal är tydligt, du får inte ladda ner videor:

“You shall not download any content unless you see a ‘download’ or similar link displayed by YouTube on the Service for that content. You shall not copy, reproduce, distribute, transmit, broadcast, display, sell, license, or otherwise exploit any content for any other purposes without the prior written consent of YouTube or the respective licensors of the content.”

Youtube har rätt att stänga ner ditt konto

I teorin kan Youtube stänga av användare som ”rippar” videor, men mig veterligen har det aldrig hänt. Skivbolag som samarbetar med Youtube driver dock ett lågintensivt krig mot ripping-sajterna, och har vid flertalet tillfällen tvingat Youtube att blockera dessa sajter.

När får man inte ladda ner videor från Youtube?

Det är olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddade videor från Youtube, och det spelar inte någon roll om du använder den nerladdade videon för privat bruk, eller om du återpublicerar den på nätet. Dessa villkor är aktuella i Sverige, resten av Europa samt i USA.

I teorin kan du som privatperson bli åtalad om du laddar ner upphovsrättsskyddade videor från Youtube, men risken för att det skulle inträffa är mikroskopisk.

När får man ladda ner videor från Youtube?

Följande fyra licenser är vanliga på Youtube:

  • Upphovsrättsskyddade videor: Musikvideor, tv-serie-avsnitt och filmer är i regel skyddade. Om du laddar ner dessa typer av videor bryter du mot upphovsrättslagen, den parollen gäller även om du konverterar om videon till en MP3-fil.
  • Public domain: Det är lagligt att ladda ner videor med Public domain-licens, då upphovsrättsägaren frånsagt sig sina rättigheter, eller då licenstiden har löpt ut.
  • Creative Commons: Uppladdaren äger fortfarande vissa rättigheter till videon, men densamma har gett allmänheten tillåtelse att reproducera och distribuera videon.
  • Copyleft: Kallas även för “share-alike”-licens, och innebär att du har rätt att ladda ner videon, men du får inte förändra eller återpublicera videoklippet. Om du vill modifiera en Copyleft-märkt video måste du i regel betala upphovsrättsägaren.

Som jag tidigare nämnt är det olagligt att ladda ner upphovsrättsskyddade videor, men videor som tillhör någon av de tre övriga licenstyperna ska vara lagliga att ladda ner. Om du laddar ner en video bryter du dock mot Youtubes användaravtal, oavsett vilken licens som applicerats på denna.

Då har denna guide nått sitt slut. Har du som vana att ladda ner Youtubevideor, och vad tycker du om sajtens upphovsrättssystem? Prata gärna mer om saken i kommentarsfältet nedan.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN