Meny

Spotify och Youtube: – Gratisanvändarna är ett större hot än piraterna

Enligt en ny studie som genomförts av den italienska lobbyistgruppen FIMI minskar piratkopieringen stadigt. Och detta på grund av att landets regering bestämt sig för att blockera många av de största torrentsajterna, inklusive The Pirate Bay samt YTS. Blickarna har nu istället höjts mot gratisanvändarna, som sägs vara ett minst lika stort hot när det kommer till lönsamheten.

Själva processen för blockering av torrentsajter är även den unik. I Italien krävs inte ens någon rättslig prövning. Allt som upphovsrättsivrarna behöver göra är att hojta till på antipiratorganisationen Agcom – sen är sajten blockad, helt utan någon rättegång eller övriga kontrollmekanismer. Bara förra året blockerade Agcom över 385 piratsajter.

Fildelningen i Italien har minskat med omkring 35% det senaste året enligt samma studie. På bilderna nedan ser ni minskningen på ett mer tydligt sätt.

image001

image003

Men enligt Agcom-chefen Enzo Mazza finns det större problem på horisonten – det vill säga alla gratisanvändare. Samma man menar att denna grupp är ett större hot för branschen än piraterna:

”Även om piratkopieringen har minskat är vinstökningen bara marginell. Vi måste bli bättre på att få gratisåkarna att betala för sig, och det är svårt – i synnerhet i Italien.”

Frågan är dock om detta överhuvudtaget går. Om gratisalternativen dras in lär piratkopieringen öka markant. Ett faktum som Mazza själv är mycket införstådd i, rapporterar Torrentfreak.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN