Meny

Stort internationellt tillslag mot piratnätverk i Europa och USA

Amerikanska och europeiska myndigheter har slagit till mot ”The Scene”, som består av ett stort antal piratgrupper, inklusive SPARKS, GECKOS, DRONES, ROVERS och SPLINTERS. Det är i synnerhet norska och svenska medlemmar som drabbats av de räder som utförts.

Pirattillslag är vanligtvis en nationell angelägenhet, och i somliga fall en europeisk sådan. Men nu rapporterar Torrentfreak att Eurojust och Europol, med backning av amerikanska myndigheter, har slagit till mot piratgrupper, eller releasegrupper som laddar upp filmer,  tv-serier och tv-program på internet.

Sammantaget har över 60 servrar beslagtagits vid räderna, och även om Norge och Sverige varit mest ansatta har dessutom Nederländerna samt Schweiz utgjort viktiga mål för antipiratinsatsen. Utöver de länder som redan nämnts har mindre räder utförts i Danmark, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Lettland, Rumänien, Polen, Portugal, Spanien, Storbritannien, Italien och Kanada

SPARKS är hårdast ansatta

George Bridi, som arresterades (PDF) i Cypern för fem dagar sedan, tros ha utgjort startskottet för räderna. I samma land anklagas han för att ha haft samröre med releasegruppen SPARKS, som bland annat misstänks för att ha kopierat filmer, tv-serier och tv-program till DVD- och Blu-ray-skivor.

fildeling

Utöver detta har en man som går under kodnamnet ”The Artist” identifierats som Oslobon Umar Ahmad. Han ska dock fortfarande vara på fri fot. SPARKS-profilen Jonathan ”RAID” Correa, som arresterades i Kanada, lyckades dock inte att gömma sig, åtminstone inte tillräckligt väl.

Enligt den rapport som publicerats gömmer sig fortfarande flertalet profiler som verkar inom releasegrupperna, av rädsla för att arresteras.

Vad händer nu?

Eurojusts ordförande Ladislav Hamran menar att tillslaget är skolexempel på hur väl stora piratgrupper kan motarbetas när myndigheter från Nordamerika och Europa samarbetar. Han påpekar även att filmindustrin går miste om ”mångmiljonbelopp” på grund av de releasegrupper som numera helt eller delvis tillintetgjorts.

Mer specifikt är detta ett hårt slag mot ”The Scene”, som eventuellt aldrig återhämtar sig från den antipiratinsats som utförts. Vanliga fildelare, som laddar ner material på torrentsajter, bör dock inte märka av effekterna av räderna i någon större utsträckning.

Övriga releasegrupper bör tids nog ta över arbetsbördan, och även om inflödet av nya kvalitetstorrenter kan minska under en kortare period bör hela fildelningslandskapet återhämta sig inom kort.

1 KOMMENTAR

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
1 Kommentar
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN