Meny

Studie: Harvard-advokater anser att illegal fildelning är etiskt försvarbart

I många länder, inklusive Sverige, är det aja baja när det kommer till att ladda ner upphovsrättsskyddat material. Men alla är dock inte eniga om att antipirat-lagarna är rättvisa – och enligt en undersökning som Torrentfreak tagit del av anser majoriteten av de Harvard-advokater som tillfrågats att dessa typer av lagar bör förändras.

Sammanlagt fick 100 Harvard-advokater som genomgått masterprogrammet ta ställning till ett antal påståenden. Samtliga av dessa rörde piratkopiering och svaren som samlades in gick från skalan ett till fem. Ett innebar att påståendet inte gick att försvara moraliskt och en femma innebar det rakt motsatta – att beteendet var helt acceptabelt.

En påstående löd: ”Det är helt ok att streama filmer illegalt om dessa inte går att komma åt på ett lagligt sett”. Där ansåg 58% av respondenterna att beteendet var försvarbart, medans 21% ansåg att beteendet låg någonstans i gråzonen. De återstående 21 procenten menade i sin tur att beteendet var helt förkastligt.

Linjen drogs dock vid piratkopiering där nedladdaren tjänade pengar på att ladda ner och sprida illegalt material. Vid detta fallet ansåg majoriteten av det tillfrågade advokaterna (71%) att det beteendet inte var acceptabelt överhuvudtaget.

Svaren skiljde sig även rätt rejält beroende på var advokaterna arbetade. Advokater inom den privata sektorn var mer negativt inställda till illegal fildelning medans de som arbetade inom den offentliga sektorn hade en betydligt mer avslappnad inställning till detsamma. Forskarna ansåg att detta var naturligt då offentligt anställda advokater är vana att ta allmänhetens intresse på allvar medans de privatanställda oftast tolkar lagboken mer absolut.

Forskarna ansåg att studiens resultat pekade på att illegal fildelning bör avkriminaliseras, men det blir förmodligen svårt att övertyga mr. Löfven och gänget om detta. Det vore för övrigt trevligt att genomföra en likvärdig undersökning hos kravbrevs-lallarna på Rambergs Advokater eller Njord Law Firm – som under flera år utnyttjat lagen för att kunna pressa ut vanligt folk på pengar.

Hela studien, “Should digital files be considered a commons? Copyright infringement in the eyes of lawyers”, finns att läsa här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN