Meny

Sverige placerar sig som tia i mätning över digital livskvalitet

Ett antal teknikgiganter, inklusive Surfshark, Tomshardware, Comparitech och många fler har kartlagt den digitala livskvaliteten i sammanlagt 65 länder, däribland Sverige. Samtliga länder rankades efter ett antal faktorer, såsom:

#1 Genomsnittshastigheten i fibernäten
#2 Genomsnittshastigheten i mobila datanätverk
#3 Hur många minuter en normalavlönad medborgare är tvungen att arbeta för att teckna det billigaste bredbandsabonnemanget
#4 Hur många sekunder en normalavlönad medborgare är tvungen att arbeta för att teckna det billigaste mobila internetabonnemanget
#5 Webbsäkerheten
#6 Möjligheten att utföra myndighetsbestyr (E-government)
#7 Dataskyddslagar
#8 Utbudet av nöjesplattformar

I korthet klarade sig Sverige relativt bra, och fick se sig själva hamna på en tiondeplats. Förvisso några hack bakom våra skandinaviska grannar såsom Norge och Danmark. Men men, en tiondeplats är trots allt ingenting att skämmas över.

Innan vi går igenom resultatet lite närmare kan vi avslöja att användningen av sociala medie-plattformar växer stadigt, och i regel spenderar gemene internetanvändare strax över sex timmar online varje dag.

digital-livskvalitet-undersökning

Som ni ser på bilden nedan presterade Sverige bra eller mycket bra inom ett antal kategorier. Nöjesplattformarna höll måttet och fick likt många andra länder ett toppbetyg, dvs. 1.0.

Våra bredbandsabonnemang var dock lite väl häftigt prissatta, och så även de mobila internetabonnemangen. Cybersäkerheten var även det lite av ett ”fy skäms”-område, där Sverige presterade långt under många likvärdiga länder.

digital-livskvalitet-enligt-surfshark

Samtliga länder som testades fick ett slutbetyg som landade mellan 0.61 till 0.79, och då det högsta möjliga resultatet var 1.0 såg Surfshark hela mätningen som lite av en besvikelse.

Bland de värsta syndarna hittar vi länder såsom Kina, Irak, Pakistan, Egypten, Algeriet samt Etiopien – som ni ser nedan.

internet-lycka-sverige

För att samtliga länder på listan ska kunna få ett högre betyg i framtida mätningar föreslår Surfshark att den mobila it-infrastrukturen, dvs. de företag och organisationer som tillhandahåller mobilt internet, bör lägga i ytterligare en växel eller tre.

Forskarna hävdar också att rika länder inte alltid har en bättre digital livskvalitet än fattigare sådana. I synnerhet när faktorer som dataskyddslagar, internetsäkerhet samt prisnivåer tas med i beräkningarna.

Hela undersökningen finns att läsa här i PDF-format.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN