Meny

Torrentklienten Tribler vill skaka om i medievärlden

Tribler skiljer sig ganska rejält i jämförelse med andra torrentklienter, såsom uTorrent och qBittorrent. Tribler är världens enda decentraliserade torrentklient, och minst sagt avancerad, då den är uppbyggd via Tor- och blockchain-teknik.

Bakom projektet hittar vi ett helt team, med den nederländske universitetsprofessorn Johan Pouwelse i spetsen. Han menar att Tribler kan stå emot det mesta. Även om upphovsrättslobbyn skulle ta ner alla torrentsajter i hela världen skulle Tribler fortfarande må finfint, menar han.

Forskarna bakom projektet har precis meddelat att de tagit emot ett ekonomiskt bidrag motsvarande strax över 30 miljoner kronor. För den slanten ska Tribler förbättrats inom ett antal områden, och det slutgiltiga målet är att Tribler ska fungera som en jättelik publiceringsplattform där det är innehållsskaparna, och inte mediebolagen, som har makten.

Pouwelse menar att Google och Facebook är alltför censurvänliga, och att mediebolagen tar en alltför stor del av kakan:

“Every artist should be self-published and self-promoted. Without profiteers, more artists will earn their living from their passion. Without profiteers, fans will get more content creation from their idols. The music industry is driven by intermediaries that keep the biggest slice of the pie to themselves.”

Han är inte heller någon större förespråkare för piratkopiering. På Tribler hittar vi i princip inget olagligt material. Målet är istället att piratkopieringen ska minska, och det ska den göra när teknikjättarnas monopol är ett minne blott, menar professorn.

Men hur är det med Triblers affärsmodell egentligen? Kan den gå hem i stugorna? Det är tveksamt, säger Torrentfreak, och det säger jag med.

tribler-stödda-enheter
Tribler finns tillgängligt för Windows, Mac och Linux..

För att artister ska kunna tjäna pengar på innehåll som laddats upp på Tribler måste en stabil betallösning vara på plats. Visst, Triblers blockchain-lösning fungerar utmärkt, men är alltför svårhanterlig för vardagsanvändare.

För det andra måste användarbasen vara betydligt större. Ett tusental användare räcker inte långt, även om precis varenda en av dem handlar för fulla muggar. Och för det tredje; användargränssnittet är aningen svårnavigerat, i synnerhet för nyinvigda.

tribler-huvudgränssnitt

Men trots att nackdelarna är många tror Pouwelse på projektet. Han menar att mediebranschen är mitt uppe i en stor förändring, och att Tribler har framtiden för sig.

Självklart har han bra poänger. Visionen är det inget fel på, och den bakomliggande tekniska lösningen fungerar utmärkt. Men huruvida Twitch, Facebook, Google kommer att påverkas eller inte är minst sagt oklart. Det får framtiden utvisa – helt enkelt.

Tillägg: Tribler kan laddas ner via torrentklientens officiella webbsida.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN