Meny

Upphovsrättsgrupp ryter till mot Plex – kan ett piratfilter vara nära?

DVD-skivor, CD-skivor och annan fysisk media har hamnat i skymundan sedan en lång tid tillbaka. Numera är det digitala mediespelare såsom Kodi och Plex som har tagit över fullständigt.

Upphovsrättslobbyn är dock uppretad som aldrig förr. Antipirat-organisationen CreativeFuture (CF), med över 560 mäktiga mediebolag i ryggen, har valt att kritisera Plex. De är arga för att torrenttrafiken återigen ökar, och menar att det är Plex fel:

“Thanks to a rapidly growing media application called Plex, torrent-based piracy is back in vogue, and better than ever (for criminals who have no problem with profiting from content that doesn’t belong to them, that is).”

Även Kodi får sig en slänga:

“To understand what Plex is and how it functions, it is helpful to look at Kodi – another dangerous digital media player that we have written about repeatedly here at CreativeFuture.”

Creative Future gillar inte heller att Plex-användare kan dela sina mediebibliotek med övriga Plex-torskar, och påstår att många av biblioteken består av piratkopierat material.

plex-starta-upp-programmet.jpg-@-100-rgb_8-_

Mer specifikt anser CF att Plex bör ta ansvar för vad deras användare gör, och de tankegångarna är knappast nya. Upphovsrättslobbyn kör med exakt samma argument – oavsett vilken app som hamnar i skottgluggen. CreativeFuture menar att Plex bör arbeta proaktivt. Det uttalandet kan tolkas som att CF vill att Plex inför en filtreringsfunktion, där flaggat (dvs. olicensierat) material sorteras bort per automatik.

Men den manövern skulle vara relativt tandlös, menar Torrentfreak. Om Plex blir tvungna att införa ett piratfilter påverkas integritetsläget, samtidigt som alla prenumeranter lär fly till likvärdiga plattformar, såsom Kodi eller Emby.

Läs mer: Allt om Kodi: Tillägg, tips, guider och mycket mer

cf-kommenterar-plex

I CF:s senaste rapport slår de åt alla håll och kanter. Reddit, och i synnerhet delforumet r/Plexshares, beskrivs som en massiv pirathubb. De nämnde dock inte att Plex numera visar licensierade filmer, tv-serier och dokumentärer. Det material som precis nämnts finansieras med hjälp av annonser, och är med handen på hjärtat ganska tunt. Filmerna har ganska många år på nacken, reklamavbrotten är lite väl långa och svensk text kan man glömma. Men det är samtidigt ett seriöst projekt som kan bära frukt i framtiden.

Som slutkläm: Hur ligger det till egentligen – kommer Plex vara tvungna att införa ett piratfilter? Nej, säger jag. Plex värderades till 100 miljoner dollar för tre år sedan, så det är knappast någon lilleputt vi snackar om. Upphovsrättslobbyn är mästare på att stänga ner  och på andra sätt påverka innehållsneutrala appar som inte har resurser nog att kunna ryta ifrån. Men då Plex-gänget spelar i den högsta ligan bör de ha kraft nog att värja sig.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN