Meny

Youtube vinner rättsstrid mot ”DJ Short-E” – som kritiserar plattformens antipirat-system

Youtube är världens i särklass största videoplattform, men tjänstens antipirat-system är minst sagt utskällt.

Erik Mishiyev, eller DJ Short-E, är en av de som känner sig missnöjda med dagens snedvridna upphovsrättssystem. Han hade som mest strax över 250.000 prenumeranter, och tjänade lite mer än 3 miljoner kronor på fem år.

Han var dock inte kompis med videoplattformen. Mer specifikt meddelande många av hans prenumeranter att de inte notifierades i samband med att nya videor släpptes. Stämningen hårdnade ytterligare i samband med att DJ Short-E hotat med att stämma Youtube, då han kände sig felbehandlad. Efter att hotet offentliggjorts blev han fullkomligt bombarderad av upphovsrättsanslag, vilket ledde till att hela hans kanal svartnade.

dj-short-e

Som en konsekvens av det valde Mishiyev att löpa linan ut, dvs. att stämma Youtube. I samma stämningsansökan krävde han 720.000 dollar i ersättning för förlorad arbetsinkomst. Utöver det skulle även hans kanal återställas.

Nåväl. Fick mr. Mishiyev något av det han önskat? Nepp – inte ett jota. Domaren underströk dock att Youtube kunde ha legat bakom upphovsrättsanslagen, men att det inte spelar någon roll då videoplattformens användarvillkor är benhårda. Mer specifikt har Youtube rätt att stänga ner vilka konton de vill, av vilken anledning som helst – så deras makt är med andra ord total.

Mishiyev, eller DJ Short-E – har valt att överklaga beslutet (PDF). Hans chans att vinna i den kampen bör dock vara lika med noll.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN