Meny

40% av de svenska ungdomarna väljer att inte ta del av piratkopierat material

EUs center för immaterialrätt har genomfört en undersökning där ett stort antal 15 till 24-åringar från alla medlemsländer fått säga sitt om sina medievanor.

Nåväl, vad gör kidsen på nätet nuförtiden? Hela 98% anger att de streamar eller laddar ner musik, 94% streamar eller laddar ner filmer och tv-serier och 92% av de tillfrågade spelar online. Webben används även rätt frekvent för att de ska komma åt vetenskapligt material (82%) samt livesport (79%).

Men är det lagliga källor som gäller? Ja, oftast är det så. ”Endast” 33% av EU-ungdomarna tar del av piratkopierat material. 22% av dessa gör så avsiktligen, och 11% menar att de kommit över olagligt material av misstag.

Då en tredjedel av EU-ungdomarna tar del av illegalt material bör det finnas en anledning till att så är fallet. Och jepp – även det har kartlagts, och det är de höga prisnivåerna (56%) samt det bristande utbudet (30%) som sägs vara de vanligaste anledningarna till att ungdomarna dammar av piratmössan.

Om vi tar en kik på vad som kan få samma skara att sluta ta del av piratkopierat material är det mer prisvärda alternativ (55%) samt strängare straff (35%) som sägs bita bäst.

Med detta sagt är det dags för att ta en kik på hur de svenska ungdomarna sköter sig. EU-snittet presenteras med en apostrof.

40% av de svenska ungdomarna tar inte del av något illegalt material överhuvudtaget (*51%).

eu-undersökning-om-piratkopiering

25% av de svenska ungdomarna tar del av illegalt material online, och vet att detta är ett brott. (*21%).

eu-undersökning

18% av de svenska ungdomarna del av olagligt material av misstag (*12%).

2019-10-31-03_08_06-youth-ip-scoreboard-2019-full-report-latest-draft.docx

17% av de svenska ungdomarna vet inte om det material de tar del av är lagligt eller inte (*16%).

eu-undersökning-vg-piratkopiering

Huruvida de svenska ungdomarna sköter sig bättre än EU-genomsnittet kan debatteras. Många använder sig av lagliga alternativ, men de som väl tar del av piratkopierat material vet allt vad de gör. Om ni vill ta del av den fullständiga rapporten finns det att tillgå här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN