Meny

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning, men kan enligt patentet både identifiera källan för olicensierade tv-serie- film- och sportsströmmar samt de personer som strömmar illegalt innehåll.

Enligt patentet, där den fiktiva filmen ”The Tick” har läckt, beskriver Amazon hur de kan vattenmärka material på exempelvis Amazon Prime med ett unikt ID-nummer. Med detta nummer ska både personer som tillgängliggör piratströmmar och tittar på piratströmmar kunna identifieras.

amazon-patent

Vattenmärkningen är enligt Amazons utsago så diskret att den inte kan urskiljas med det mänskliga ögat. Tekniken är dock inte helt ny, för att nämna ett exempel har Napsters grundare utvecklat ett liknande antipiratverktyg.

Verktyget fungerar även på sportströmmar

Vattenmärkningen ska även kunna skapas lokalt, vilket medför att streamingboxar likt Apple TV, Nvidia Shield och Amazon Fire TV kan förses med dold kod som skapar ett vattenmärke som ska kunna fastslå vem du är, samt var du befinner dig.

På grund av denna egenskap kan samtliga videoströmmar som en specifik enhet spelar upp kartläggas, vilket i mina ögon är extremt integritetskränkande.

Vad händer nu? Övervakar Amazon massorna?

Nej, som Torrentfreak förtydligar har Amazon inte driftsatt antipiratverktyget, men då vattenmärkningen förmodligen kommer att vara osynlig finns det inga garantier för att så är fallet.

Vattenmärkning är dock en gammal och traditionellt sett en ineffektiv metod att jaga nätpirater på, och med tanke på Amazons översättningsförmåga kan verktygets effekt ifrågasättas.

amazon-felstavning-2

amazon-felstavning

I Sverige är det dessutom lagligt att streama från Dreamfilm och Swefilmer, den enda tänkbara effekten för svenskar är i dagsläget fler kravbrev från upphovsrättstroll.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN