Meny

Ett flertal olicensierade IPTV-leverantörer har börjat lätta på locken

Nätpirater som fildelar utan VPN-skydd är relativt enkla att spåra. Allt som behövs är en skum advokatbyrå, ett IP-nummer och en korkad lagstiftning – sen kommer kravbreven bokstavligen som ett brev på posten.

Men hur ser läget ut när det kommer till den olicensierade IPTV-branschen? Där skyddas kundernas personliga information, dvs. betalningsuppgifter och IP-nummer, på ett bättre sätt. Men där är det IPTV-leverantörerna själva som står för skyddet, vilket kan låta hur säkert som helst. Men vad händer om samma leverantörer stäms och tvingas lägga ner? Kan vi då lita på att våra personuppgifter förstörs?

I USA har tv-bolaget NagraStar börjat ge sig på pirat IPTV-leverantörer. Och visst, det är ingenting nytt, detta har pågått i åratal. Men de olicensierade IPTV-företagen har numera börjat lätta på locket för att mildra sina egna fall, vilket de prompt lovat att aldrig göra.

Upphovsrättslobbyn ser självklart detta som en stor vinst. Nyligen blev ett antal amerikanska IPTV-kunder stämda på omkring 35.000 kronor vardera, och de som inte hostar upp pengarna hotas med en kostsam rättsprocess.

iptv-brev
En IPTV-kund som låtit sig skrämmas av upphovsrättsmaffian..

I huvudsak kan kunderna spåras på grund av att IPTV-leverantörerna i fråga lämnar över alla känsliga uppgifter till upphovsrättslobbyn, inklusive betalningsuppgifter. Och det är just dessa, i synnerhet PayPal-betalningarna, som används i utpressningssyfte.

Utländska IPTV-alternativ som vänder sig mot svenska kunder, likt IPTV King och Viking IPTV, avråder VPN-användning och lovar dyrt och heligt att de inte sparar några känsliga uppgifter. Och det kan mycket väl stämma då de inte bryr sig om huruvida de kunduppgifter som anges är äkta eller inte.

Mer specifikt är det alltid upp till kunderna att avgöra om de litar på IPTV-företaget i fråga eller inte. Än så länge har IPTV-leverantörer som vänder sig mot svenskar aldrig lättat på locket, men det är ingen som vet hur länge det håller i sig. De utpressningsbrev som skickas till var och varannan svensk har sitt ursprung i USA, och med det sagt återstår det att se om även IPTV-hotbreven sprider sig till Sverige.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN