Meny

Dailymotion får böta 5.5 miljoner euro – ska ha missat att ta bort piratkopierat material

Videotjänsten Dailymotion tvingas böta 5.5 miljoner euro till det italienska tv-bolaget RTI. Anledningen till detta är att videosajten ska missat att ta bort ett antal piratkopierade tv-serier, rapporterar Torrentfreak. En domstol i Rom gjorde det med andra ord klart att även videoplattformar måste ta ansvar för samt kontrollera vad som laddas upp.

Domen är i sig något märklig då inga specifika webbadresser pekats ut. Dailymotion tar dessutom regelbundet bort länkar som anmälts som olagliga eller opassande, precis som den något större grannen Youtube gör.

Förutom detta är även skadeståndsbeloppet något upptrissat. Omkring 7.000 kronor eller 700 euro per minut kostade det för videoplattformen att slarva med modereringen. Den italienska domstolen utgick även ifrån att Dailymotion hade kännedom om att de piratkopierade filmerna fanns på sajten. Ett ganska vågat påstående med tanke på den enorma mängd videor som laddas upp dagligen på plattformen.

Domen, som ni kan läsa mer om på Lexology, riskerar att skapa en svallvåg som även påverkar övriga videosajter. För att på bukt på ”problemet” måste förmodligen ett uppladdningsfilter värt namnet införas, och då EU-tjommarna har sett till ett sådant ska bli obligatoriskt i framtiden kan omställningen till och med gå snabbare än förväntat.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN