Meny

De amerikanska storföretagen böjer sig alltmer för Kinas kommunistparti

Techjätten Apple och speljätten Blizzard har kritiserats hårt den senaste veckan, inte minst av South Park-gänget. Och då både av dessa verkar inom USA, dvs. ”the land of the free” – anklagas de tänka mer på pengar istället för att värna om sina ideal.

Som många vet är det oroligt i Hong Kong, och de ganska pressade demonstranterna får ofta hjälp från enstaka privatpersoner samt diverse kändisar. Men storföretagen vill inte riskera att stängas ute från den väldigt attraktiva Kina-marknaden, och är villiga att gå ganska lågt för att inte irritera den kinesiska regeringen.

I Apples fall kritiseras de för att ha tagit bort en app, “HKmap”, där demonstranter ska ha kunnat spåra polisens rörelser i realtid. Efter att Kinas regering, eller rättare sagt en av deras förlängda armar, onlinetidskriften China Daily, beskyllt Apple för att stödja Hong Kong-lägret blev appen nertagen direkt.

För Blizzard är läget nästan ännu värre. Den sjätte oktober uttryckte Hearthstone-spelaren Ng Wai Chung (Blitzchung) sitt stöd för Hong Kong-demonstranterna under en intervju efter matchen. Dagen efter blev samma man portad från turneringen. Blizzard såg även till att han blev av med sina prispengar och har förbjudit honom från alla tävla under ett år framåt.

Då Blizzard till viss del ägs av kinesiska Tencent, och då de vill utöka sin marknadsandel i Kina kan det ses som ett logiskt, men svagt beslut att falla för trycket. Kritiken har dock inte låtit vänta på sig – Blizzard-anställda har strejkat, Overwatch-spelare har reagerat och den amerikanske senatorn Ron Wyden ska ha sagt:

 “Blizzard shows it is willing to humiliate itself to please the Chinese Communist Party. No American company should censor calls for freedom to make a quick buck.”

Marco Rubio, också han senator, tillägger:

“China is using market access as leverage to crush free speech globally”

Blizzard-anställda har dessutom dragit igång en namninsamling för att kunna visa ledningen att de är missnöjda över deras beslut. Men om toppcheferna lyssnar eller inte återstår det fortfarande att se.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN