Meny

Emanuel Karlsten samlar ihop pengar för dokumentärresa om EU:s copyrightdirektiv

Frilansjournalisten Emanuel Karlsten har stenkoll på EU:s copyrightdirektiv och nu crowdfundar han in pengar via Kickstarter för att han ska kunna följa slutomröstningen på plats. På grund av diverse EU-byråkrati är det för övrigt inte fastslaget var denna ska äga rum, men det blir åtminstone Bryssel eller Strasbourg som gäller.

Emanuel säger att han är överraskad över det minimala intresset som copyrightdirektivet fått i massmedia, och han menar därför att hans rapportering kommer att vara extra viktig:

”I snart ett år har jag bevakat EU:s copyrightdirektiv. Inte för att jag är bäst på det, inte för att mitt intresse är starkast, utan för att i princip ingen annan journalist har gjort det. Det började som en krönika i Göteborgsposten, fortsatte som krönikor i Breakit, TV4 och på sistone också i min egen blogg. Jag har försökt sätta mig in i EU:s strukturer, processen kring hur lagar och direktiv blir till. Jag har intervjuat experter, parlamentsledamöter, tjänstemän och ministrar för att försöka förstå hur direktivet har blivit till och var det är på väg.”

kickstarter emanuel karlsson e1550932157538

Det inledande målet på 28.000 kronor uppnåddes på nolltid och för närvarande har strax över 98.000 kronor samlats in. Tack vare den enorma tillströmningen av pengar har ett större antal ”stretchgoals” kunnat uppfyllas. Han stannar numera ytterligare en dag och har även råd att anlita en videojournalist för att produktionsvärdet ska vara på topp. Om Emanuel skramlar ihop 115.000 kronor eller mer anställs även en översättare:

”Rapportering på engelska – nu når vi hela Europa!  Jag anlitar en översättare som översätter de publiceringar jag gör under resans gång (inte sociala medier-uppdateringar, men texter och alla ev undertexter till videos). Översättaren anlitas per dag (för att vara ständigt beredd) i tre heldagar och översätter hemifrån Sverige. Kostnad mellan 5 500 och 8 000 kr per dag inkl skatter.”

Om du skänker en hundring eller mer till copyright-resan får du exklusiv tillgång till Emanuels Facebookgrupp där det presenteras en hel del nyheter som rör resan. Resultatet av resan lär även dyka upp på Emanuels blogg och via sociala medier, skriver Teknikgalen.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN