Meny

England vill få tillgång till krypterade WhatsApp-meddelanden

Enligt källor som snackat med nyhetssajten Bloomberg vill det brittiska polisväsendet att Facebookägda Whats App ska behöva lätta på locket om de hojtar till. Mer specifikt vill polisen i samma land kunna läsa vilka Whats App-chattloggar de vill – om de först skickar en giltig begäran vill säga.

Anledningen, eller svepskälet, ska bestå av att allvarliga brott som bland annat härrör terrorism samt pedofili ska kunna förhindras på ett effektivare sätt. Och med relevanta chattloggar i näven blir det med stor sannolikhet enklare att gräva fram bevis som gör att ovanstående tokstollar kan lagföras.

Då Whats App ägs av Facebook, som i sin tur är amerikanskt, är det USA samt Storbritannien som omfattas av avtalet. Enligt detsamma ska länderna enbart bevaka allvarliga brottslingar, och inte sockerbagaren som bor i staden. USA ska heller inte kunna begära ut data från Storbritannien om den misstänkte brottslingen riskerar att dömas till döden.

Det bör även tilläggas att både Storbritannien samt USA ingår i 5 Eyes-avtalet, och redan sedan tidigare har ett tätt samarbete när det kommer till just signalspaning. Och även om få gråter när diverse pedofiler samt terrorister tvingas skaka galler finns det alltid en risk att dessa typer av avtal missbrukas.

Utöver detta är det också viktigt att poängtera att det planerade avtalet avser de brittiska samt amerikanska polisväsendena. Facebook, som för övrigt brukar få bra med skäll från mitt håll, ställer sig emot dessa typer av integritetskränkningar.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN