Meny

It-experter som kuppade till sig radiosändningar anklagas för upphovsrättsbrott

Den danska prat-radiokanalen Radio24syv slog upp sina dörrar år 2011, men ska nu läggas ner på grund av att ledningen blivit oense med regeringen i samma land. Den 31 oktober släcks lamporna för gott, och någon plan för hur materialet ska sparas för eftervärlden finns fortfarande inte på plats.

Men skam den som ger sig. Ett gäng it-experter svarvade ihop en ganska fiffig lösning. En webbsida öppnades upp, ”Archives24syv.dk”, och väl där kunde allmänheten ladda upp Radio24syv-material för fulla muggar. Sammanlagt deltog omkring 2.000 människor i aktionen, och efter att allt material laddats upp på servern stängdes sidan ner för gott.

Initiativet får dock inga applåder från Radio24syv-ledningen. Jørgen Ramskov, en högt uppsatt man på radiokanalen ifråga, menar att hela kuppen var olaglig samt att de som organiserade densamma gjort sig skyldiga till upphovsrättsbrott i stor skala.

En av de personer som låg bakom aktionen, Jens Christian Hillerup, menar att insatsen aldrig behövt genomföras om Radio24syv-ledningen gett någon form av indikation på att materialet inte bara skulle försvinna.

Visst, kopior finns tillgängliga på det kungliga danska biblioteket (Det Kongelige Bibliotek), men det räckte inte. Enligt samma man ska materialet finnas tillgängligt för alla, oavsett var de befinner sig – då radiokanalen finansieras av landets skattebetalare.

Kanalens förmodade nerläggning är en het potatis i Danmark, och den samlade informationsbunten kan vara av stor betydelse om Radio24syv-gänget väl kastar in handduken.

Det återstår dock att se vad Hillerup och de övriga kuppmakarna väljer att göra med alla sändningar, podcastar och dylikt som samlats in. Kommer materialet att komprimeras för att senare laddas upp som en maffig torrent på exempelvis The Pirate Bay? Kanske det kanske – men det får framtiden utvisa.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN