Meny

Filmbolag stämmer Youtube på 2 miljoner kronor

Det holländska filmbolaget Farmhouse TV & Film har sett rött efter att en piratkopierad version av deras film ”Redbad” laddats upp på Youtube. Filmbolaget kräver nu 2 miljoner kronor i ersättning och trots att Youtube tog ner filmen så fort videon rapporterades som otillåten.

Varje dag laddas en kolossal mängd videoklipp upp på tjänsten som tillsammans motsvarar cirka en halv miljon timmars speltid, vilket innebär att en hel del piratkopierat material letar sig in på Youtube. Videojätten menar själva att de gör allt de kan för att stävja piratkopiering, men detta räcker inte enligt filmbolaget.

Filmen i fråga, Redbad, var en jätteproduktion sett till att filmen är holländsk, men trots en stor budget lyckades filmen inte riktigt charma biobesökarna. Under den första månaden håvade filmen in mindre än 40 miljoner kronor vilket innebär att Redbad floppade rejält sett till den 80 miljoner kronor stora budgeten, och IMDB-betyget på bara 5.4 skvallrar om att det inte är någon holländsk Braveheart det är frågan om.

Farmhouse TV & Film och andra upphovsrättsinnehavare vill egentligen at Youtube filtrerar allt innehåll innan det laddas upp, och om EU:s Artikel 13 klubbas igenom i Januari blir detta verklighet. Youtube kampanjar tillsammans med andra teknikjättar för att artikel 13, eller uppladdningsfiltret, aldrig ska se dagens ljus. Europaparlamentets egen piratpartist, Julia Reda, håller dock inte med och menar att Youtube egentligen är positivt inställda till uppladdningsfiltret.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN