Meny

Google sätter stopp för Kina-sökmotorn Dragonfly

Google har precis bekräftat att de avslutar utvecklingen av den tilltänkta kinesiska sökmotorn som gick under arbetsnamnet ”Dragonfly”. Den kraftigt modifierade sökmotorn hade som mål att fungera som ett censurerat alternativ till företagets vanliga, ocensurerade variant.

Google slängdes ut ur Kina för omkring 10 år sedan efter de vägrat samarbeta med landets myndigheter, som förespråkar en rejäl mängd censur. För bara något år sedan dök det upp rykten om att Google var på väg att ta fram ett censurerat sökmotors-alternativ för den kinesiska marknaden, ett besked som möttes av avsky från både anställda samt massmedia.

Under samma period valde Google att pausa Dragonfly-projektet, och enligt ett förhör som den amerikanska senaten hållit med Google-medarbetaren Karan Bhatia har det kommit fram att projektet nu har skrotats helt. Den amerikanska sökjätten har med andra ord inga planer på att vaska fram en kinesisk sökmotor inom den närmsta tiden. Ett beslut som den censur-ivrande regimen lär ta emot med öppna armar. Samma land har för övrigt blockerat VPN-tjänster till höger och vänster, och värre lär det bli.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN