Meny

Kan du hacka AC- och ventilationssystem?

Idag finns det moderna AC- och ventilationssystem som är såväl uppkopplade mot nätet som tekniskt avancerade. Men kan du hacka AC- och ventilationssystem egentligen?

Den frågan och fler svarar vi på i den här artikeln.

Kan du hacka ett ventilationssystem?

Det är extremt svårt, men samtidigt fullt möjligt att hacka ett ventilationssystem som har en trådlös fjärrkontroll som styr systemet. Fast även om det är möjligt att hacka ett ventilationssystem tycker hackare att det inte värt att göra det. Främst för att det inte finns några pengar att tjäna.

Har någon hackat ett ventilationssystem?

Nej, oss veterligen har ingen hackat ett ventilationssystem med mål att förstöra för någon. Men det finns faktiskt en säkerhetsforskare som lyckats överlista ett ventilationssystem. Det gjorde han genom att:

  1. Kartlägga vilket ventilationssystem det rörde sig om.
  2. Ta reda på vilken mjukvara fjärrkontrollen hade.
  3. Bygga en egen USB-dongle-fjärrkontroll med mjukvara som passade ventilationssystemet.
  4. ”Para” fjärrkontrollen med ventilationssystemet och ta över i princip all funktionalitet.

Läs mer: Källkoden till USB-fjärrkontrollen finns på Github.

Vad kan du göra för att kontrollera att ditt ventilationssystem fungerar?

För att kontrollera att ditt ventilationssystem fungerar lika bra som det är avsett att göra rekommenderar proffsen att du gör en OVK-besiktning, som i många fall är obligatorisk. När en sådan utförs kontrollerar besiktningsmännen bland annat om luftflödet är tillräckligt samt om luften flödar åt rätt håll i systemet.

Värt att veta är även att det finns underhållsplaner där ett företag tar hand om allt som har med ventilation att göra, så att du slipper.

Kan du hacka en AC?

Ja, det är fullt möjligt att hacka en AC (luftvärmepump), och detta genom att efterlikna en viss radiofrekvens som servicetekniker använder för att kunna serva systemen. Med en enhet för omkring 500 kr kan du hacka en AC-enhet, och med en enhet för omkring 1 500 kr kan du hacka omkring 10 enheter.

OBS: Värt att notera är att luftvärmepump och AC är exakt samma sak.

Läs mer: 50+ skrämmande fakta om cyberbrottslighet

Har någon hackat en luftvärmepump?

Nej, oss veterligen har ingen hackat en luftvärmepump för att vara elak mot någon. Men säkerhetsforskare har hackat ett flertal AC-enheter med hjälp av såväl radiovågor (en hemmabyggd fjärrkontroll) samt via internet. Luftvärmepumpar är i regel okrypterade, så att hacka dem är enkelt för proffsen.

Vad ”vinner” man på att hacka en luftvärmepump?

Tänkbara fördelar för hackare inkluderar bland annat att de kan orsaka strömavbrott. Om hackare har kontroll över exempelvis 1 000 AC-enheter och ber samtliga av dessa att arbeta med maximal styrka kan elnätet överbelastas, med ett massivt strömavbrott som följd.

Utöver det är en ytterligare anledning vara att sabotera för ett företag genom att göra inomhusklimatet för varmt eller för kallt. Och detta genom att be värmepumparna arbeta på fel sätt.

Kommer luftvarmepumparna bli sakrare i framtiden

Vilka värmepumpar kan du hacka?

De säkerhetsforskare som själva hackat värmepumpar av olika slag avslöjar inte vilka modeller som är mest sårbara, utan kontaktar i stället tillverkarna. De företag som tillverkar värmepumparna har sannolikt täppt till många, om inte alla säkerhetsbrister som säkerhetsforskarna pekat på.

Men trots att många värmepumpar fått förbättrade säkerhetsfunktioner går det förmodligen fortfarande hacka många av dem. Frågan är bara vilka hackare som lägger sin tid på det, och hur benägna tillverkarna är när det kommer till att tillverka värmepumpar med bättre säkerhetsfunktioner.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN