Meny

Hur kan man köpa en VPN?

En VPN, eller VPN-tjänst, anonymiserar din webbtrafik, och tack vare det får upphovsrättstroll, internetoperatörer och andra övervakare aldrig reda på vad du gör på nätet.

VPN-tjänsten skapar en skyddande tunnel, som döljer din riktiga IP-adress, dvs. din unika identifierare på nätet. Bra VPN-tjänster, likt de som Cyberghost och ExpressVPN erbjuder, delar aldrig ut några känsliga uppgifter om exempelvis ett upphovsrättstroll skulle lämna över en IP-förfrågan.

I den här artikeln pratar vi mer om hur du betalar för en VPN. Det är synnerligen viktigt då vissa betalningsalternativ är säkrare än andra.

Betala för din VPN med ett kontokort

Merparten av alla svenskar äger ett kontokort, som är kopplat mot ett bankkonto. Om du betalar för en VPN med ditt kontokort krypteras alla känsliga uppgifter, och tack vare det kan ingen, vare sig VPN-företaget eller betalningsförmedlaren, röja din identitet.

Rekommenderas kontokortsbetalning?

Ja. Det är både säkert och smidigt att köpa en VPN-tjänst med ett kontokort.

Köp en VPN med ett kreditkort

Kreditkorten fungerar ungefär som kontokorten, men en viktig skillnad existerar. Dessa kort är kopplade mot ett kreditkonto, vilket innebär att du kan låna pengar för att exempelvis jämna ut din ekonomiska belastning över tid. Utöver det ingår i många fall bonusprogram, där du kan få tillbaka pengar på samtliga inköp, eller inköp som utförs i specifika butikskedjor.

kreditkort-på-rad

Kreditkortguiden, som ligger bakom artikelns material, kan du jämföra ett flertal kreditkort mot varandra, då många viktiga faktorer spelar in när det kommer till att välja ett lämpligt kreditkort.

Rekommenderas kreditkortsbetalning?

Ja, då kreditkorten är lika säkra som kontokorten. Du bör dock tänka på att ett kreditkort innebär ett stort ansvarstagande, då den aktuella skulden alltid måste betalas tillbaka. Och om du inte betalar tillbaka skuldbeloppet inom en specifik tidsperiod, tillkommer en ränteavgift.

Betala med Bitcoin

Många, men långtifrån alla VPN-företag, accepterar Bitcoin vid kassa-sidan. Betalningsprocessen är dock ganska krånglig. Först och främst måste du skaffa en Bitcoin-plånbok. Därefter måste du köpa Bitcoin, för att slutligen betala med Bitcoin vid kassa-sidan.

För att nämna ett exempel accepterar Cyberghost Bitcoin-betalningar, som du ser nedan:

cyberghost-bitcoin

Rekommenderas Bitcoin-betalning?

Till viss del. Total anonymitet utlovas vid betalningsfasen, men det är samtidigt något krångligt att köpa en VPN med Bitcoin. Och då konto- och kreditkortsbetalningar är minst lika säkra är det extra slitet inte värt mödan i mitt tycke.

Utöver det försvinner nästan alltid pengarna tillbaka-garantin om du väljer att betala via Bitcoin, eller någon annan kryptovaluta.

Betala med Swish

Ja, ett fåtal VPN-företag accepterar Swish-betalningar, likt Mullvad och OVPN. Men de stora VPN-jättarna, såsom ExpressVPN och Cyberghost, kan inte ta emot Swish-betalningar på grund av att de bedriver sin verksamhet i andra länder än Sverige.

Rekommenderas Swish-betalning?

Nej. Det är smidigt att betala med Swish, men då det kan ta uppemot ett dygn innan betalningen verifierats bör du välja ett annat betalningsalternativ.

Betala med PayPal

PayPal accepteras av nästan alla VPN-företag. Det är enkelt att skaffa ett PayPal-konto, och betalningen är dessutom krypterad, dvs. anonym.

Rekommenderas PayPal-betalning?

Till viss del. Det är enkelt och säkert att betala med PayPal, men PayPal är dock kända för att ta ut relativt höga växlingsavgifter vid köp med utländsk valuta, exempelvis dollar.

Spelar det någon roll hur man köper en VPN?

Nej, det betalmedel du använder dig av är av en extremt liten vikt. Du bör istället kontrollera huruvida VPN-företaget sparar känsliga loggar eller inte, samt om de någon gång samarbetat med övervakare.

Mig veterligen har ingen VPN-kund kunnat spåras på grund av att denne betalat på ett osäkert sätt. Summa summarum: Om du väljer en undermålig VPN-tjänst som antingen erbjuder osäkra appar, eller samarbetar med exempelvis upphovsrättstroll eller myndigheter, kan dina personliga uppgifter röjas. Men så länge du tecknar dig för en säker VPN har du ingenting att oroa dig över.

Hur bör man betala för sin VPN-uppkoppling?

I första hand rekommenderar jag att du använder dig av ett konto- eller kreditkort. Detta då det går snabbt att betala med kort, samt då överföringen är säker.

Bitcoin är ett något krångligt betalmedel, och säkerhetsvinsterna är dessutom minimala, om inte obefintliga. Swish är förvisso smidigt, men väntetiden är på tok för lång. Avslutningsvis kan PayPal ses som ett acceptabelt betalalternativ, så länge du kan stå ut med den höga växlingsavgiften för utländsk valuta.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN