Meny

Nästan fyra av tio laddar ner eller streamar musik illegalt

IFPI, eller the International Federation of the Phonographic Industry, en multinationell organisation som representerar över 1300 skivbolag, har släppt en studie som behandlar piratkopiering av musik. Densamma visar att 38 procent av världens befolkning väljer att komma åt sin favoritmusik via illegala metoder. För cirka 10 år sedan, innan bland annat Spotify revolutionerade musikbranschen, var det torrents och andra diverse fildelnings-tekniker som gällde. Numera är det dock illegala streamingsidor som står för det största hotet enligt IFPI.

Musikstreamingen går stadigt framåt och hela 86% av alla musikkonsumenter lyssnar på musik via direktstreaming. Drygt hälften av konsumenterna inom åldersspannet 16 till 24 år uppgav att de enbart skulle valt att lyssna på musik via direktstreaming, om det bara fanns ett tillvägagångssätt att få tag på musik.

IFPI uppger även att Youtube ses som både en möjlighet och ett hot. Organisationen har tidigare gett sig på Youtube-MP3 och liknande sidor som kunde göra om Youtubevideor till Mp3-filer. Även om mycket olicensierad musik fortfarande finns kvar på plattformen hoppas IFPI att Youtube ska lyckas licensiera mer musik medans de olagliga videorna rensas ut i större utsträckning.

Men Sverige då?

Sverige var ett av de 18 deltagarländerna och nedan kommer lite statistik på hur vi sköter oss.

Musik streaming

Vi svenskar (82%) är tydligen inga stora radiolyssnare, även om Sydkorea (66%) och Japan (50%) hamnar en bit under oss. Det största radiokramarna är Polen (94%), Sydafrika (94%) och Tyskland (93%) för.

Streaming topplista

Vi är dock desto duktigare på att streama musik, och här hamnar vi på en stabil fjärdeplats. Detta då 74% av svenskarna föredrar direktstreaming via till exempel Spotify, Tidal eller Apple Music. På prispallen hittar vi storströmmarna Ryssland (87%), Mexiko (81%) och Brasilien (77%).

Om ni vill läsa hela rapporten kan ni göra det här.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN