Meny

E-böcker piratkopieras i allt större utsträckning

Det är svårt att tyda forskning som kartlägger piratkopiering. Beställaren (dvs. den som betalar för forskningen) är av vikt, samma sak gäller för studiens tidsspann, vem/vilka som intervjuats samt en lång rad ytterligare faktorer.

Med detta sagt har en ny forskningsartikel som rör piratkopiering publicerats, vilken pekar på att vi piratkopierar allt mindre inom alla områden, förutom när det kommer till just e-böcker. Forskarna, som har sin bas i ett Amsterdam-baserat universitet, jämförde skillnader i konsumenternas beteende mellan 2012 och 2017, och kom fram till en lång rad spännande slutsatser, tillsammans med större ett gäng väntade sådana.

e-bok-på-bord-232x

Den lagliga försäljningen samt piratkopieringen av media såsom filmer, cd-skivor och tv-spel har minskat drastiskt. Detta kan förvisso knappast kan ses som någon chock då mediekonsumtionen digitaliserats markant på senare tid. Numera köper endast 20% av konsumenterna fysiska versioner av de produkter som nämns ovan, vilket är en nedgång från 40% år 2012.

Men de fysiska böckerna är dock seglivade som attan. Där var minskningen betydligt mindre, dvs. från 69% år 2012 till 60% år 2017.

Om vi återgår till piratkopieringen minskar densamma inom samtliga kategorier förutom när det kommer till e-böckerna, där den ökar från 6.3% till 7.7%. Forskarna menar också att e-bokbranschen släpar efter rent innehållsmässigt. Det finns med andra ord få prenumerationsformer som erbjuder ett stort utbud mot ett fast kostnad, som bland annat Netflix bjussar på.

Torrentfreak menar att ökningen även kan bero på att e-bokläsarna blivit betydligt vanligare, och om ni frågar mig kan det finnas fler anledningar än så. Det kan även handla om att streamingplattformarna (Netflix, HBO, Spotify eller Viaplay) samt spelplattformarna (Steam, Playstation Store, Epic Games Store) tillämpar effektiva DRM-skydd som få kan överlista. Och då e-böcker enkelt kan tex. mejlas eller skickas vidare via anonyma meddelandetjänster, och dessutom endast väger in på ett fåtal megabyte, kan samma medietyp räknas som minst sagt lättspridd.

I övrigt tydde undersökningen på att högutbildade piratkopierade i högre utsträckning än lågutbildade. I synnerhet när det kom till just e-böcker.

Om vi ska sammanfatta studien pekar den på att prispressade lagliga alternativ med bra utbud kan få pirater att komma på andra tankar, och att samma taktik bör ses som mer fördelaktig än diverse sajtblockeringar samt lurpassande mot enskilda nätpirater.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN