Meny

Regeringen vill ge polisen tillstånd att hacka yrkeskriminella

Då gängvåldet ökat i allt högre takt har regeringen tagit fram ett nytt lagförslag som bland annat ska ge polisen tillåtelse att övervaka digital kommunikation mellan yrkesbrottslingar.

Enligt SVT kan detta innebära att polisen får lägga in trojaner i brottslingarnas mobiltelefoner, och när detta väl är gjort får de reda på allt som sägs och skrivs. Inrikesminister Mikael Damberg menar att polisen inte har en chans att avlyssna krypterade meddelande-appar såsom Whatsapp och Viber. Han förtydligar också att datorintrången enbart får användas vid särskilda fall:

”Brottsbekämpande myndigheter får nu skarpa verktyg och det är ett mycket kraftigt tvångsmedel som bara får användas vid grov brottslighet.”

Förutom Polisen och Säpo ska även Tullverket samt Ekobrottsmyndigheten få tillgång till exakt samma verktygslåda.

Punkten som behandlar hemlig dataavlyssning en den första av totalt 34 sådana, och om hela programmet blir verklighet träder lagen i kraft 1 mars 2020. Därefter är det en fem år lång prövotid som väntar, och om allt går som det ska permanentas lagen.

Kan lagen komma att påverka fildelare?

Fildelning räknas inte in som grov brottslighet, men om samma hobby skulle upp-prioriteras kan eventuellt infekterade torrenter och annat trams vara att vänta. Och då den nya massövervakningslagen, dvs. LEK, precis har införts har myndigheternas tilltagande övervakningsfetish börjat påverka vanliga internetanvändare.

Numera måste alla svenska internetoperatörer spara samtliga kunduppgifter i minst 10 månader, vilket bland annat inkluderar IP-nummer, hemadresser, personuppgifter samt mängder av annan känslig information.

Men än så länge trakasseras fildelare enbart av skumma advokatbyråer samt diverse upphovsrättstroll, och så lär det förmodligen förbli ett tag till.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN