Meny

Snart kan även holländarna ”se fram emot” kravbrev från upphovsrättsmaffian?

Holländarna har en liberal inställning till mycket, så även piratkopiering – men nu kan det vara slut på det roliga. Historien inleddes med att den holländska internetoperatören Ziggo sagt stopp och belägg när ett upphovsrättstroll begärt ut 377 IP-adresser som ska ha tillhört misstänkta nätpirater.

Efter att filmdistributören bakom anmälan, Dutch Filmworks (DFW), tagit det hela till domstol har fallet visat sig blivit mycket komplicerat. Domaren menade i den första vändan att en IP-adress inte räcker för att fälla en misstänkt nätpirat – och valde i februari att visa DFW handens längsta finger – i laglig mening, vill säga.

Men DFW gav sig inte – de har återigen överklagat domen, som kommer att falla om någon månad. Om Dutch Filmworks väl vinner – vilket är långt ifrån omöjligt, är det fritt fram för samma upphovsrättstroll som härjar i Sverige att även ge sig på holländarna.

Upphovsrättstrollen arbetar utstuderat, och tar ofta till fula knep för att få vanliga internetanvändare att betala hutlösa summor för något de i många fall är helt oskyldiga till. Det återstår med andra ord att se om upphovsrättstrollen, som oftast har sin hemvist i USA – får ytterligare ett land att parasitera på.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN