Meny

Studie: Manga-branschen kan tjäna på piratkopieringen

En större mängd Manga-publicister har gett sig attan på att stänga ner piratsajter, och Manga Rock är förmodligen det mest profilerade exemplet som fått lägga ner sin verksamhet. Nu menar en japansk forskare, ekonomiprofessorn Tatsuo Tanaka, att dessa åtgärder kan ha en negativ effekt på branschen i sin helhet, åtminstone i somliga fall.

I hans studie, The Effects of Internet Book Piracy: Case of Comics, menar han att den lagliga försäljningen av Manga-serier som fortfarande är i produktion minskar som en följd av av piratkopieringen, medans redan färdiga volymer får se sina försäljningssiffror öka. Man kan därför argumentera för att båda sidorna fick en liten vinst.

twitter-reaktion-på-manga-rock

I liknande studier har det visat sig att större filmsatsningar skadas mer som en följd av piratkopieringen jämfört med de mindre indie-varianterna – som i sin tur får mer uppmärksamhet och därmed större försäljningsvolymer.

Detta borde kunna appliceras i Manga-branschen. Många nyinvigda Manga-fans köper förmodligen inte Manga-material för dyra slantar, utan börjar förmodligen resan med att piratkopiera något enstaka verk för att kunna känna sig för lite. Om samtliga piratsajter där vi kan hitta Manga-innehåll stängs ner kan denna effekt, där nyinvigda sugs in och blir mer intresserade – eventuellt utebli helt. Och om detta händer lär Manga-kulturen krympa, en kultur som med handen på hjärtat inte är jättestor, åtminstone inte i Sverige.

Med detta sagt kan hela av Manga-branschen tjäna på att inte stänga ner precis allt som inte faller dem i smaken – åtminstone om ni frågar mig.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN