Meny

Studie: Många internetoperatörer väljer att blockera Bittorrent-trafik

Enligt en nypublicerad italiensk studie väljer många internetoperatörer att strunta i att följa EU:s regler om nätneutralitet, vilka innebär att all internettrafik ska behandlas lika. Vissa internetoperatörer väljer till och med att blockera all Bittorrent-trafik, men detta är lyckligtvis ganska ovanligt.

En internetoperatör som verkar på den svenska marknaden, Telenor, klarade sig relativt bra – medans andra internetoperatörer, likt Vodafone – blockerar all bittorrent-trafik som inte sker nattetid.

Det finns ett kryphål i EU:s lag om nätneutralitet. Samtliga internetoperatörer som verkar på den europeiska marknaden får blockera vissa typer av internettrafik för att kunna undvika att nätet överbelastas. Och då Bittorent-trafik är en ganska datakrävande hobby är det ofta den typen av trafik som blockeras i första hand, rapporterar Torrentfreak.

Samtliga internetoperatörer som verkar på den svenska marknaden tillämpar inte lagen om nätneutralitet fullt ut. De utnyttjar med andra ord kryphålet som vi gick igenom ovan, vilket vi kan läsa mer om i deras respektive användaravtal.

Telia behandlar inte all typer av internettrafik på samma sätt:

”Telia Company genomför trafikhantering av tekniska skäl och för våra kunders skull. Hanteringen omfattar prioriteringen av trafiken i våra nätverk. Utan adekvat trafikhantering kan vi inte vidmakthålla eller öka stabiliteten i våra nät.”

Telenor är inte heller sena på att utnyttja samma kryphål:

”Mobilnätet är en delad resurs mellan användarna och för att säkerställa en hög och jämn
användarupplevelse för alla kunder, även vid tidpunkter och platser med hög belastning,
förbehåller sig Bredbandsbolaget därför rätten att tillämpa så kallad trafikhantering.”

Och jepp – Tele 2 pysslar med exakt samma sak:

”Vid perioder av hög belastning i Tele2s mobilnät kan ibland vissa trafikslag behöva prioriteras för att undvika överbelastning. För att kunna åstadkomma detta sker behandling i form av prioritering av aktuella trafikslag. Rösttrafik, e-post, surfande och streaming påverkas inte eftersom sådan kommunikation sker i realtid. Fildelning (t.ex. Bit Torrent) 
kan däremot ske långsammare vid hög belastning.”

Internetoperatörerna har inte uttalat sig vad gäller studiens resultat – och lär förmodligen inte göra det heller.

Tips: Det enda sättet för att slippa dessa typer av blockeringar är att använda sig av en VPN-tjänst (topplista). På detta sätt kan internetoperatörerna inte heller spionera på oss – vilket bör ses som en trevlig liten bonus.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN