Meny

Sverige godkänner EU:s upphovsrättsdirektiv

Sverige har tidigare varit negativt inställda till det kritiserade upphovsrättsdirektivet som snart majoriteten av EU-länderna är fast beslutna om att driva igenom. De kontroversiella tilläggen ”Artikel 11” (länkskatten) och ”Artikel 13” (uppladdningsfiltret) har fått en hel del kritik, även om EU-kommissionen tycker att vi borde läsa på bättre.

Hur som helst har Sverige nu gett direktivet grönt ljus efter att ett gäng mindre ändringar knåpats ihop, skriver Teknikgalen.

Patrik Sundberg, rättssakkunnig på Justitiedepartementet, har följande att säga:

”I den nu aktuella omröstningen har medlemsstaterna haft att ta ställning till direktivet i sin helhet. Sverige har då gjort bedömningen att de positiva delarna av direktivet överväger de negativa och att det därför inte funnits skäl att rösta nej.”

Det enda som återstår nu är att samtliga medlemsländer ska godkänna förslaget, och detta väntas ske i slutomröstningen som förmodligen genomförs i slutet av mars eller i början på april. Om direktivet röstas igenom har medlemsländerna 24 månader på sig att rätta sig efter de nya reglerna.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN