Meny

Tom Scott: Kan vi verkligen lita på VPN-reklam?

VPN-användningen har ökat markant de senaste åren, och har gått från någonting som enbart företagsanvändare använder sig av till att även rikta sig mot hemanvändare.

Det finns i dagsläget ett hundratal VPN-aktörer som tävlar om vem som är störst bäst och vackrast – och med detta sagt kan deras respektive reklamfilmer vara något överdrivna, vilket Tom Scott uppmärksammar i videon nedan.

Scott menar att VPN-företagens reklamfilmer många gånger försöker lura hemanvändare till att tro att VPN-tekniken skyddar dem mot precis allt, såsom nätfiskeförsök, virus och spionprogram.

Men han kritiserar dock inte VPN-tekniken i sig, då han nämner att samma teknik fyller ett antal viktiga funktioner för just hemanvändare. VPN-tekniken låter oss exempelvis fildela på ett mer säkert sätt, slippa censur i länder såsom Irak, Kina och Turkiet, och gör det ofta (men långtifrån alltid) möjligt för oss att låsa upp BBC iPlayer, Netflix samt många andra större streamingplattformar.

Har Tom Scott någon poäng?

Ja, absolut. Kritiken är träffande. Men många VPN-företag, åtminstone de mest högpresterande varianterna, tillämpar inte längre skrämseltaktiker i sin marknadsföring. Men självklart existerar reklamfilmer med det implicita budskapet: ”Utan en VPN-tjänst i ryggen surfar ni otryggt”, och det är förstås ett stort problem.

I övrigt finns det fler problem inom VPN-marknadsförings-svängen, där sajter såsom denna samt likvärdiga VPN-jämförelsesajter erbjuds diverse belöningar/mutor för att ranka ett specifikt VPN-företag högre. Men VPN-sajterna kan förstås vara fula de med – vilket Windscribe uppmärksammade för någon dag sedan:

windscribe-har-uppmärksammat-vpn-troll

Hur som helst kan ni lita på att VPN-topplistan inte påverkas av någon annan än mig, även om somliga aktörer beter sig illa. Filmen ifråga, där VPN-företagens marknadsförings-strategier kritiseras hej vilt, kan ni kika på nedan:

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN