Meny

Vad kan man köpa på Dark Web?

På Dark Web, dvs. den lite mer slutna delen av webben, går det att hitta varor och tjänster som inte återfinns på den vanliga sidan av internet.

Dark Web skapades av den amerikanska regeringen, och består bland annat av en oreglerad marknad där man kan köpa i princip vad som helst, om man bara vet hur man hittar produkterna ifråga. För att besöka Dark Web måste du använda dig av Tor-webbläsaren, som erbjuder en relativt välfungerande anonymitet.

Nedan tar vi en närmare titt på vad du kan stöta på om du väljer att besöka Dark Web.

Stulna kreditkortsuppgifter

credit-card-2-st-på-rad

Omkring 23 miljoner konto- och kreditkortsnummer saluförs på Dark Web, och merparten av dessa är MasterCard- eller VISA-märkta. Nästan alla kreditkortsuppgifter tillhör kunder från USA, men konsumenter från andra länder, likt Storbritannien, Indien, Brasilien, Kanada, Frankrike och Sverige, är även de drabbade. De stulna kreditkorten kostar från 50 kronor och uppåt, och VISA-korten beskrivs vara mest åtråvärda.

Nedanstående lösningsförslag bör minimera risken för att dina kreditkortsuppgifter hamnar i fel händer.

Lämna aldrig över kreditkortsinformation

Om någon ringer och påstår sig representera en bank, lämna aldrig över några känsliga uppgifter, likt Bank ID-information eller kreditkortsinformation. Be istället att få ringa upp personen på ett nummer som du vet tillhör banken, eller alternativt; lägg på luren direkt.

Handla bara på HTTPS-märkta webbsidor

Webbsidor som innehåller ”https” i prefixet är säkra, och uppmärkta med en hänglås-ikon. Ikonen intygar att transaktionen är säker, men du bör samtidigt ha som vana att aldrig lämna ut din kreditkortsinformation om du inte vet hur informationen kommer att användas.

Utför inga transaktioner via publika WiFi-nät

Öppna WiFi-nät är osäkra. Den som administrerar nätet kan ofta läsa all information i klartext, och det kan även hackers göra, om de använder sig av specifika verktyg. Du bör därför ha som vana att utföra alla ekonomiska transaktioner via säkra nätverk, dvs. privata och lösenordskyddade nätverk.

Kreditkortjämförelse, som ligger bakom artikelns innehåll, kan du jämföra ett stort antal kreditkort mot varandra. Många av dessa erbjuder bonusprogram, reseförsäkringar, shoppingförsäkringar och mer.

Stulna Netflix-konton

netflix-foto

Inloggningsinformation till Netflix, och andra typer av streamingsajter, säljs för omkring 10 till 50 kronor stycket. Rent teoretiskt kan den person som köper ett stulet Netflix-konto ta del av tjänsten hur länge de vill, förutsatt att personen som äger kontot fortsätter att betala för Netflix.

Dessa kontoförsäljningar bör dock ses som relativt harmlösa i jämförelse med Dark Webs totala utbud. Nedan hittar du två lösningsförslag, som kan vara behjälpliga i det här fallet:

Logga ut från alla enheter

Om du misstänker att någon kommit över din inloggningsinformation, logga in på ”mitt konto” och välj ”logga ut från alla enheter”. Därefter byter du till ett nytt, och säkert lösenord.

Kontrollera att du inte drabbats av en dataläcka

Via webbsäkerhetstjänsten Firefox Monitor kan du se om din e-postadress, och i förlängningen din kontoinformation, har kommit på vift. Du kan även bevaka din e-postadress, för att därmed meddelas om en läcka inträffat, där din e-postadress återfinns.

Lönnmördare

lönnmördare

Det är omtvistat huruvida lönnmördare erbjuder sina tjänster på Dark Web eller inte. Många hävdar att ”hitman”-annonserna bara är glorifierat trams, eller potentiellt poliser som ligger i bakhåll.

Mer specifikt bör det vara mycket svårt att få tag på en lönnmördare på Dark Web, men i teorin är det fullt möjligt. Som ett relevant lösningsförslag kan jag rekommendera en kurs i konflikthantering.

Avslutning

På Dark Web återfinns förfalskade pass, utbildningsdokument, sprängämnen, stulen kreditkortsinformation, lönnmördare samt inloggningsinformation för diverse streamingtjänster.

Du måste använda dig av Tor-webbläsaren för att kunna nå Dark Net, och jag avråder er från att köpa någonting överhuvudtaget. För det första är det är omoraliskt, för det andra är Tor inte helt anonymt och för det tredje är chansen stor att du blir lurad.

Dark Net har dock en viktig funktion. Nätverket fungerar utmärkt för att journalister, och andra människor som lever under stark censur ska kunna göra sin röst hörd, samt ta del av ocensurerad information. Utöver det har världens största torrentsida, The Pirate Bay, en egen Dark Web-sida.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN