Meny

Amerikanskt copyrighttroll har fått på snoken i New Jersey

Det välkända upphovsrättstrollet Strike 3 Holdings, som även terroriserar svenskar, har fått på snoken av en domstol i New Jersey. Väl där vägrade domaren avslöja identiteten på tre misstänkta fildelare då bevisläget var på tok för tunt.

Dessa typer av mål har varit vanligt förekommande i USA under snart ett årtionde, men numera verkar samma skummisar även i Sverige och Tyskland. Detta då levnadsstandarden är god (det finns pengar att hämta) samt då internetlagarna (i mina ögon) är fullkomligt snedvridna.

Upphovsrättstrollen använder sig av specialanpassad programvara för att kunna fånga in IP-nummer som tillhör misstänkta nätpirater. Därefter beger de sig till en domstol, och efter detta till internetoperatören ifråga som snällt lämnar över allt de har.

strike-3-utpressningsbrev
Strike 3 återfinns tyvärr även i Sverige..

Men nu börjar det faktiskt ta stopp. För något år sedan ansåg en domstol i Oregon att det inte går att avslöja en nätpirat med bara ett IP-nummer. Samma domare skällde då ut Strike 3 efter noter, och hävdade att de använde sig av föråldrad teknik för att kunna pressa ut vanliga internetanvändare.

Läs mer: Bör ni betala kravbreven eller inte?

Men Strike 3 gav sig knappast för det. Bara detta året menar Torrentfreak att samma upphovsrättstroll skickat ut omkring 1.200 förlikningsbrev, och många av de drabbade har säkerligen betalat. Gissningsvis på grund av att Strike 3 producerar pornografiskt material, vilket innebär att att pinsamhetsfaktorn kan spela in.

När det kommer till New Jersey-fallet gjorde domaren fullkomlig slarvsylta av upphovsrättstrollet. Domaren menade att bolaget borde ha kontaktat internetoperatörerna ifråga istället för att stämma allt och alla. Men där finns det knappast några kvicka stålar att hämta – så det alternativet används aldrig, åtminstone inte av Strike 3. Domaren ansåg också att dessa typer av stämningar är alltför integritetskränkande, och i korthet värderade han New Jersey-bornas rätt till integritet högre än Strike 3s rätt att snoka.

Men betyder detta att upphovsrättstrollen inte längre kan pressa ut amerikanska internetanvändare? Knappast – då USAs delstater är självbestämmande i ganska hög utsträckning kan Strike 3 prova lyckan i en mängd andra delstater. Och Sverige då? Jodå – här godkänner Patent- och marknadsdomstolen i princip alla skumma förfrågningar, helt utan att värna om våran rätt till integritet online.

I videon nedan förklarar den amerikanska advokaten Steve Vondran hur Strike 3 arbetar:

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN