Meny

Felaktigt anklagad nätpirat norpar 40 000 kronor från filmbolag

En domstol i Utah, USA, har bett ett filmbolag att betala 4 420 dollar, eller cirka 40 000 kronor, till en oskyldigt anklagad man, som filmbolaget påstått hade laddat ner en upphovsrättsskyddad torrent.

De kravbrev som de så kallade upphovsrättstrollen skickar ut, ökar i omfattning för varje år som går. I dessa typer av fall allierar sig upphovsrättsinnehavarna, ofta filmbolag, med advokatbyråer, som skickar ut förlikningsbrev till inte ont anande internetanvändare. Förlikningssumman motsvarar oftast mellan 5 000 till 10 000 kronor, och många väljer att betala, av rädsla för en civilrättslig process.

Mannen som lyckades överlista upphovsrättstrollet, Darren Brinkley, anklagades för att ha laddat ner filmen Criminal, tillsammans med 31 andra misstänkta nätpirater.

Brinkley slog tillbaka och vann

Den amerikanske mannen ansåg att filmbolagets bevisning var för svag, och krävde därför cirka 600 000 kronor av filmbolaget, som i sin tur skulle täcka hans advokatkostnader. Som bekant fick Brinkley nöja sig med en mindre summa i ersättning, vilket han beskrev som något av en besvikelse, menar Torrentfreak.

Domaren i fallet, Judge Nuffer, menar att filmbolag bör passa sig för att stämma internetanvändare utan att visa upp tillräckliga bevis, då utpressningsoffren tvingas anlita en advokat/jurist, trots att filmbolaget nästan alltid lägger ner fallet så fort en specifik nätpirat opponerar sig.

I Danmark har misstänkta nätpirater, som vägrar att betala utpressarna, kallats till rätten. Men i Sverige har (mig veterligen) inga advokatbyråer valt att göra verklighet av sina hot.

2 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

2 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN