Meny

Dansk nätpirat frias tack vare kontoutdrag från banken

Under de senaste åren har miljontals fildelare blivit ansatta av copyrighttroll. Samma skojare hotar med att dra den anklagade inför rätta, om den misstänkte inte betalar den summa som finns angiven i kravbrevet vill säga.

Utpressningsprocessen, där skumma filmbolag allierat sig med advokatbyråer – föddes i Tyskland. Och när tramsarna blev varse om hur mycket pengar de kunde ro hem blev fler länder ansatta – däribland Sverige, USA, Kanada, Norge och ett flertal andra. Och jepp – danskarna är precis lika drabbade som oss svenskar. Väl där har upphovsrättstrollen till och med vågat dra misstänkta nätpirater inför rätta.

strike-3-holding-kravbrev

De danska internetoperatörerna är som väntat inte helt nöjda. De menar att upphovsrättstrollen använder sig av maffialiknande metoder, då över 150.000 av deras kunder fått kravbrev nertryckta i lådan.

I det här fallet rör det sig om en dansk man som beskyllts för att ha laddat ner en film under sommaren år 2015, då han studerade i Odense. År 2017 fick han kravbrevet, och då han vägrade betala drog advokatbyrån honom inför rätta.

upphovsrättslobbyn-kravbrev

Bevisen de hade till sitt förfogande bestod av ett IP-nummer samt det faktum att mannen lösenordsskyddat sitt WiFi-nätverk. Mannen hade dock ett ess, eller närmare bestämt ett kontoutdrag, i skjortärmen. Tack vare det kunde han bevisa att han befunnit sig 16 mil från sitt hem den exakta tidpunkten då filmen skulle ha laddats ner, och det räckte för att rätten skulle fria honom.

Läs mer: Upphovsrättstrollen är mer aktiva än någonsin – kravbreven ökar i Sverige

Många danska fildelningsmål är för övrigt pausade då de väntar på besked från högsta domstolen, och mig veterligen har ingen svensk nätpirat dragits inför rätta – vilket kan vara förståeligt då Njord Law Firm, Ramberg Advokater och gänget tjänar tillräckligt med pengar med hjälp av sina skrämseltaktiker.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN