Meny

Filmbolag stämmer fildelare som laddat ner torrenter med VPN-skydd

Fallen Productions, som bland annat skapat ”Angel has Fallen”, har stämt 17 misstänkta filmpirater. Enligt stämningsansökan ska de anklagade ha använt sig av VPN-tjänsten Private Internet Access, som förmodligen kommer att ta emot ett informationsföreläggande inom kort. Då PIA inte sparar några känsliga loggar ska VPN-kunderna vara säkra, men det faktum att YTS samarbetar med upphovsrättstroll är oroande.

Många internetanvändare har tecknat sig för en bra VPN för att kunna fildela säkrare. Det vill säga dölja sina riktiga IP-adresser för att bli anonyma på nätet. Fildelare som inte skyddar sig med en VPN visar upp sin riktiga IP-adress i de torrentsvärmar de är delaktiga i, vilket kan leda till kravbrev från upphovsrättstroll.

Kunder som fildelar med en VPN som inte sparar loggar är säkra, då det endast är VPN-IP-adressen som visas upp i svärmarna, samt då VPN-företaget ifråga varken kan eller vill samarbeta med varken myndigheter eller upphovsrättstroll.

VPN-användare har stämts till rätten

Den amerikanske upphovsrättsadvokaten Kerry Culpepper, som samarbetar med Fallen Productions, hoppas på att det informationsföreläggande som skickats mot Private Internet Access ska bära frukt. En representant från PIA säger dock att de inte har tagit emot något informationsföreläggande.

Men för att de 14 nätpirater som anklagats ska kunna få sina identiteter röjda måste det Coloradobaserade VPN-företaget PIA samarbeta med advokatfirman, och risken för att det inträffar är mikroskopisk.

VPN-företag såsom HideMyAss och IPVanish samarbetar dock med myndigheter, men de är förvisso undermåliga VPN-alternativ.

Bevis har inhämtats från YTS databas

Culpeppers fall är uppbyggt med hjälp av data som inhämtats från torrentsajten YTS, närmare bestämt deras användardatabas, som YTS delat med sig av på frivillig basis. Den information som återfinns i databasen inkluderar bland annat kundernas IP-nummer samt e-postadresser, som du ser nedan.

yts-anvandardatabas

Advokaten vill nu att de företag som ansvarar för e-postadresserna (Google och Microsoft mfl.) samt internetoperatörerna ska samarbeta, så även PIA. Internetoperatörer och teknikföretag brukar i regel samarbeta, men allt talar för att PIA hållen munnen stängd.

PIA sparar inga loggar

Det faktum att Private Internet Access inte sparar några känsliga loggar är ett bra tecken för de misstänkta nätpiraterna. Men då PIA har sitt säte i Colorado öppnar det dörrar för upphovsrättsadvokaten;

”Om de tecknade sig för PIA, som är ett Colorado-baserat företag, är det de lagar som är aktuella i Colorado som gäller.”

Sa Culpepper till Torrentfreak.

pia-loggar

Nätpiraterna kan fortfarande identifieras

De misstänkta nätpiraterna kan ligga risigt till, även om PIA vägrar att samarbeta med Culpepper. Om de personer som anklagats för upphovsbrott bara använt sin VPN sporadiskt och under vissa tillfällen surfat utan VPN-skydd kan de mycket väl komma att identifieras.

Det faktum att somliga av de misstänkta har angett sin riktiga e-postadress, och inte en anonym e-postadress, när de registrerat sig för YTS är ytterligare en faktor som försvårar deras situation.

Mer specifikt är det viktigt att alltid fildela med en VPN, och det är även en god idé att alltid ha en autostartfunktion aktiv så att du inte glömmer bort att slå på VPN-skyddet. Detta fall är även en viktig läxa om att en VPN inte suddar bort digitala fingeravtryck, såsom cookies och e-postadresser.

4 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

4 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN