Meny

Det är bekräftat: Torrensajten YTS hänger ut användare

Ett antal filmbolag har stämt en amerikansk fd. militär, och kräver cirka en miljon kronor i skadestånd. Filmbolagens ”bevis” är oftast svaga i dessa typer av mål, men denna gången har de tagit hjälp av torrentsajten YTS, som glatt skyfflat över användarloggar åt filmbolagens håll.

De upphovsrättstroll som verkar i Sverige tjänar sällan pengar i tingsrätten, de samarbetar istället med skumma advokatbyråer som i sin tur skickar ut kravbrev till vanliga svenskar, som i många fall är helt oskyldiga. Kravbreven har till och med ökat i omfattning, och internetoperatören Bahnhof menar att 2020 kommer att bli ett rekordår.

Den ovanstående utpressningsmodellen är vanligt förekommande i Sverige, Tyskland samt USA. Dels på grund av att befolkningen (generellt sett) har råd att betala utpressarna, och dels på grund av undermåliga It-lagar.

YTS har lättat på locket

Detta fall tar plats i USA, där en amerikansk fd. militär anklagas för att ha laddat ner upphovsrättsskyddade filmer via torrentsajten YTS. Filmbolagens advokater menar att torrentplattformens ägare, Senthil Segaran, samarbetar på en ”frivillig” basis som en konsekvens av en tidigare förlikning, parterna emellan.

Att en torrentsajt delar med sig av känslig information till dess värsta fiende har tidigare aldrig inträffat. På bilden nedan ser ni att Segaran har bekräftat uppgifternas äkthet. Om Segaran hade vägrat göra så menar Torrentfreak att han skulle riskera att dömas för mened.

yts-skvallerbrev

Uppgifterna kan väga tungt i rätten

I den databas som Segaran bistått filmbolagen med ingår information gällande specifika användares IP-adresser.

Den informationen är förvisso inte förödande stark rent bevismässigt. Men om IP-numret  kan sammankopplas med en Bittorrent-svärm samt ett eventuellt sociala medie-konto, kan ett mönster urskiljas, vilket i värsta fall kan leda till en fällande dom.

Filmbolagen kräver 1 miljon kronor

Filmbolagens advokater har tagit i från höften. De menar att den (förmodat) piratkopierande amerikanen ska betala omkring 100 000 dollar, eller en miljon kronor i skadestånd.

Den summan kan verka häftig, men upphovsrättsadvokaterna menar att amerikanen fått mängdrabatt. I teorin skulle ett skadeståndsbelopp om cirka 3 miljoner dollar kunna bli aktuellt, menar advokaterna:

“Thus, despite Defendant being liable for $2,995,916.28 for the infringements in the World and his, profits, Plaintiff Fallen is only requesting damages of $97,704.79, which is merely 15 percent of the actual damages ($651,365.26) caused by his infringements in the United States and less than 3.3 percent of the actual damages Worldwide.”

YTS är en osäker torrentsajt

Ingen vet hur samarbetet mellan YTS och filmbolagen ser ut i praktiken, men att ladda ner filer från den ovanstående torrentsajten bör ses som dumdristigt.

Segaran har tidigare påpekat att alla som laddar ner filer från sajten bör nyttja en VPN-tjänst, samt att de som väljer att skapa ett användarkonto bör nyttja en anonym e-postadress. Dessa ord känns dock som en efterkonstruktion, eller helt enkelt en tafflig bortförklaring.

I mina ögon bör YTS ses som en ”honeypot” som samlar in känslig information, som de glatt skickar över till filmbolag såvida de sänker skadeståndsbeloppet ett snäpp.

Nu är det upp till en amerikansk domstol att bestämma huruvida en fällande dom, och i förlängningen ett rejält skadeståndsbelopp, kommer att bli aktuellt för den anklagade ex-militären. Det är i skrivande stund oklart när domstolen väntas ta sitt beslut.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN