Meny

Filmlobbyn: VPN och Tor hotar laglig streaming

En av världens mäktigaste lobbyorganisationer för film och tv-serier, MPA, menar att VPN-tjänster samt Tor är ett direkt hot mot lagliga streamingtjänster. Utöver det framför organisationen att det är viktigt att scenen inte återuppstår, och de riktar även kritik mot Sveriges upphovsrättslagstiftning.

I filmlobbyorganisationen MPA (Motion Picture Association) inkluderas alla stora produktionsbolag likt Disney, Paramount och Netflix. Deras huvudsakliga mål är att stävja piratkopiering, vilket de har förtydligat i sin senaste rapport.

MPA avskyr VPN och Tor

Det faktum att vi svenskar kan låsa upp Netflix fullständiga utbud samt den brittiska public service-plattformen BBC iPlayer retar gallfeber på MPA. Organisationen påpekar även att den avblockeringsfunktion som en de bästa VPN-tjänsterna bistår med är särskilt problematisk i Förenade Arabemiraten, där censuren är nästintill total.

Att påtala att en VPN även har positiva egenskaper lägger de inget krut på att förklara, men det förfarandet är brukligt för upphovsrättsivrarna.

Pirate Bay ska stängas ner

I MPA:s senaste rapport som överlämnades den amerikanska handelskammaren påpekade de även att The Pirate Bay ska få det hett om öronen. Blockeringen i Tyskland är för ineffektiv enligt MPA, så även blockeringen av TBP i Sverige.

Sverige kritiseras även för att The Pirate Bay fortfarande ligger uppe, och de menar också att den svenska upphovsrättslagstiftningen bör stärkas ytterligare. Det räcker inte med att åtala och straffa de personer som drev sajten, sidan måste tas ner för gott, säger lobbygruppen.

MPA kommenterar scenräderna

I augusti 2020 lamslogs ett flertal scengrupper av internationella räder, och som en konsekvens av det släpptes färre scenreleaser under flera veckors tid. Även här riktas hårda ord mot Sverige, då många av de releasegrupper som ansattes kunde knytas hit.

Trots att ett flertal nordiska torrentsidor, likt Nordicbits och Danishbits, har fått lägga ner sin verksamhet är MPA inte nöjda.

Den enda ”ljusglimten” i deras stränga rapport (PDF) bestod av att Australien gjorde ett bra jobb för att stävja piratkopiering, men även där hade MPA ”förbättringsförslag”.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN