Meny

Fransk antipirat-myndighet har skickat över 600.000 hotbrev bara under 2019

Fildelare får det ofta hett om öronen, och de franska kämparna är knappast något undantag. Bara fram till augusti har Hadopi, en fransk antipirat-myndighet, skickat ut strax över 644.000 varningsbrev.

Enligt det skrytbrev/marknadsföringsmaterial organisationen precis publicerat har omkring 480.000 fransmän fått ta emot ett så kallad ”first strike”-brev via e-post eller via konventionell snigelpost. Och om de som blivit varnade första gången blir påkomna med fingrarna i syltburken ytterligare en gång är det ett ”second strike”-brev som väntar – och där är tongångarna än hårdare.

Det värsta aja-baja-brevet som samma myndighet skickar ut är den så kallade ”third strike”-varianten, vilken alla som som blir påkomna med att fildela tre gånger under en tolvmånadersperiod får det tvivelaktiga nöjet att ta emot. I samband med att det tredje varningsbrevet skickas ut meddelas även en åklagare som i sin tur påbörjar en brottsutredning.

fildelning-undersökning
Källa: Hadopi

Sammanlagt har omkring 1.200 third strike-brev skickats ut detta året, och 64 personer har fått betala mellan 100 till 500 euro i böter. 31 av dessa blev även dömda för ”grov vårdslöshet” då de vägrat lösenordsskydda sina routrar, men i Sverige är det mig veterligen tillåtet att göra så, då tex. Lawline skriver:

”Det är inte olagligt att ha ett öppet nätverk. Det är emellertid förenat med en del risker. Om någon i ditt kollektivskulle begå en brottslig gärning via Internet, är det du som står på abonnemanget som blir utgångspunkten för utredningen.”

Om vi jämför Sveriges och Frankrikes antipirat-insatser ser vi att Sverige förlitat sig på diverse upphovsrättstroll och kravbrev medans Frankrike satsar på statligt utskickade aja baja-brev. Oavsett vilken sida man står på kan något av dessa alternativ knappast ses som effektiva, eller ens rättvisa – åtminstone i min mening.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN