Fildelare får det ofta hett om öronen, och de franska kämparna är knappast något undantag. Bara fram till augusti har Hadopi, en fransk antipirat-myndighet, skickat ut strax över 644.000 varningsbrev.

Enligt det skrytbrev/marknadsföringsmaterial organisationen precis publicerat har omkring 480.000 fransmän fått ta emot ett så kallad ”first strike”-brev via e-post eller via konventionell snigelpost. Och om de som blivit varnade första gången blir påkomna med fingrarna i syltburken ytterligare en gång är det ett ”second strike”-brev som väntar – och där är tongångarna än hårdare.

Det värsta aja-baja-brevet som samma myndighet skickar ut är den så kallade ”third strike”-varianten, vilken alla som som blir påkomna med att fildela tre gånger under en tolvmånadersperiod får det tvivelaktiga nöjet att ta emot. I samband med att det tredje varningsbrevet skickas ut meddelas även en åklagare som i sin tur påbörjar en brottsutredning.

fildelning-undersökning
Källa: Hadopi

Sammanlagt har omkring 1.200 third strike-brev skickats ut detta året, och 64 personer har fått betala mellan 100 till 500 euro i böter. 31 av dessa blev även dömda för ”grov vårdslöshet” då de vägrat lösenordsskydda sina routrar, men i Sverige är det mig veterligen tillåtet att göra så, då tex. Lawline skriver:

”Det är inte olagligt att ha ett öppet nätverk. Det är emellertid förenat med en del risker. Om någon i ditt kollektivskulle begå en brottslig gärning via Internet, är det du som står på abonnemanget som blir utgångspunkten för utredningen.”

Om vi jämför Sveriges och Frankrikes antipirat-insatser ser vi att Sverige förlitat sig på diverse upphovsrättstroll och kravbrev medans Frankrike satsar på statligt utskickade aja baja-brev. Oavsett vilken sida man står på kan något av dessa alternativ knappast ses som effektiva, eller ens rättvisa – åtminstone i min mening.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments