Meny

Internet Archives onlinebibliotek skälls ut av upphovsrättslobbyn

Traditionella bibliotek har sin charm, men samtidigt uppenbara nackdelar. En av dessa är att de inte kan låna ut fler böcker än vad de förfogar över. Samma problematik lider inte de digitala biblioteken av, där exakt samma bok kan lånas ut hur många gånger som helst. Många av de digitala biblioteken tillämpar dock väntetider, vilket innebär att böckerna måste ”lämnas tillbaka” innan de återigen blir tillgängliga.

Internet Archive (IA) erbjuder ett digitalt bibliotek, och har tidigare använt sig av väntetider. Men då Coronavirus-epidemin härjar på för fullt, och många fysiska bibliotek bommat igen, har IA valt att skrota väntetiderna helt och hållet. Närmare bestämt fram till slutet av juni, 2020.

svenska-böcker-på-ia

Låntagarna hyllar satsningen, men upphovsrättslobbyn hoppar knappast i taket av glädje. Den amerikanska författar-organisationen Authors Guild (och många fler) skäller ut Internet Archive efter noter. De menar att IA:s bibliotek numera är att betrakta som en renodlad piratsajt. IA håller förstås inte med, och anser att de håller sig på rätt lida om lagen.

Två väldigt skilja åsikter är på plats. Upphovsrättslobbyns ”även författare måste tjäna pengar under Coronavirus-krisen”-argument tampas mot Internet Archives ståndpunkt: ”Alla bibliotek är ju stängda och vanliga människor måste få tillgång till kunskap”.

Nåväl. Kommer upphovsrättslobbyn göra processen kort med IA:s onlinebibliotek? Nepp – mycket tyder på att upphovsrättsvurmarna låter Internet Archive vara ifred. Torrentfreak menar att PR-förlusten skulle bli alltför stor, då ingen vill bli ihågkommen som en bråkstake under en tidsperiod där samarbete och solidaritet är prio ett.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN