Meny

Internetoperatörer: Att stänga ner torrentsajter försämrar yttrandefriheten

Den sydafrikanska branschorganisationen ”The Internet Service Providers Association of South Africa (ISPA)” menar att hot och nedstängningar inte är rätt väg att gå för att få piratkopieringen att minska. Enligt samma grupp kan dessa typer av beslut hota människors rätt att uttrycka sig fritt, rapporterar My Broadband.

Även om vissa studier har pekat på att nedstängda piratsajter och hot, såsom exempelvis kravbrev riktade till vanliga privatpersoner, kan vara effektiva – är det knappast bevisat att så är fallet.

ISPA menar att sidblockeringar ofta leder till att oskyldiga sajtägare drabbas. De säger också att dessa typer av åtgärder är lätta att kringgå med hjälp av proxy- och VPN-tjänster, vilket gör den tilltänkta lösningen till riktigt ineffektiv sådan. Samma organisation är även oroliga för att diverse sajter kan komma att stängas ner alltför lättvindigt – utan en ordentlig och rättvis rättegång.

Det är i sin tur den sydafrikanska regeringen som rör upp känslorna. De vill införa en ny och mer strikt lag gentemot cyberbrottslighet, och även om den tilltänkta lagen inte ordagrant säger att internetoperatörerna måste blockera diverse sajter utan rättegång, lobbar diverse upphovsrättsorganisationer för att just det ska kunna hända.

Det har även ryktats om att sydafrikanska internetoperatörer ska bli tvingade att övervaka sina kunder i realtid, men det avfärdar både ISPA och regeringen som rent trams.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN