Meny

LimeWire-utvecklare skapar MuWire; en anonym fildelningsapp

LimeWire var under en tid världens mest populära fildelingsapp, men den eran tog slut för cirka 10 år sedan. LimeWires officiella webbsida finns förvisso kvar, men numera pekar den åt MuWire; som är en anonym fildelningsapp som skapats av en före detta LimeWire-utvecklare.

Efter att LimeWire förlorat kampen mot upphovsrättslobbyn för omkring ett årtionde sedan återfanns detta meddelande på LimeWires webbsida:

“If you have downloaded LimeWire software in the past, files on your personal computers containing private or sensitive information may have been inadvertently shared and you should use your best efforts to remove the software from your computers.”

LimeWires webbsida var därefter tom under ett flertal år, men i samband med att Limewire.com-domänen riskerade att löpa ut steg två ursprungliga utvecklare fram i ett försök att rädda dagen.

LimeWire har blivit MuWire

En av utvecklarna till MuWire, Zlatin Balevsky, menar att han och en ej namngiven kollega försökte rädda LimeWire från glömska, men efter att kollegan hoppat av projektet var Zlatin tvungen att koda projektet för egen maskin.

Som en konsekvens av det föddes istället MuWire, som enligt Zlatin är ett helt anonymt fildelningsverktyg.

Vad skiljer MuWire från LimeWire?

LimeWire var ett kommersiellt projekt där utvecklarna tjänade pengar tack vare reklamintäkter, men Zlatin kommer inte att tjäna pengar på MuWire, som är helt befriad från annonser.

MuWire ska dessutom vara säkrare i jämförelse med LimeWire. Detta då MuWire bygger på Invisible Internet Project (I2P)-teknik som i stort sett påminner om TOR, vilket innebär att anonymiteten ska vara maximal.

Hur fungerar MuWire?

Det är enkelt att installera MuWire. Installationsprocessen tar som mest någon minut, och även om designen är enkel är appen funktionsmässigt solid. Vid dem första uppstarten får du välja ett lämpligt användarnamn..

valja-nickname

.. därefter får du ta ställning till om anonymitetsläget eller hastighetsläget är viktigast.

muwire-fart-vs-anonymitet

Som jag tidigare nämnt är gränssnittet enkelt, men trevliga funktioner likt flera samtida sökningar, ett RSS-flöde samt en chatt återfinns.

funktion-for-muwire

Nerladdningshastigheten bör dock ses som relativt medioker, då den aldrig översteg 15 till 20 KB/s.

Mer specifikt lär MuWire aldrig bli en fulländad reinkarnation av LimeWire, men det är samtidigt uppfriskande att bli påmind om en tid då fildelning handlade om mer än annonspengar och stämningshot.

Om du vill följa arbetet eller i bästa fall hjälpa till; ta gärna en titt på MuWires Github-sida.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN