Meny

OVPN attackeras av filmbolag – men tänker slå tillbaka

Två svenska filmbolag har tillsammans med den svenska grenen av Rättighetsalliansen anklagat internetoperatören Obenetwork för att ha varit ansvariga för driften av The Pirate Bay. Den attacken misslyckades, då den berörda IP-adressen visade sig tillhöra OVPN. Nu har upphovsrättstrion riktat ett informationsföreläggande mot OVPN, som inte har några planer på att lätta på locket.

Striden inleddes med att Svensk Filmindustri, Nordisk Film och Rättighetsalliansen begärde ut ett IP-nummer, som de ansåg tillhörde The Pirate Bay, från innehållsleverantören Cloudflare. Upphovsrättsivrarna menade därefter att Obenetwork förfogade över det berörda IP-numret.

Men då IP-adressen inte kunde knytas till den svenska internetoperatören beslutade Stockholms tingsrätt sig för att fria Obenetwork. Detta efter att OVPN-medarbetaren David Wibergh erkänt att IP-adressen tillhörde dem.

OVPN har tagit emot ett informationsföreläggande

Upphovsrättstrion vägrar att acceptera nederlaget, och kräver nu att OVPN avslöjar vilken kund som använt IP-adressen (inklusive namn- och adressuppgifter), hur länge denne nyttjat VPN-tjänsten samt hur mycket denne betalade för anonymiseringen.

Torrentfreak har granskat informationsföreläggandet, där upphovsrättstrion glatt förklarat hur en VPN-tjänst fungerar:

“The defendant [OVPN] sells VPN services. A VPN service means that the traffic was tunneled off the original [IP address] via a VPN service and then out to the internet. This means that only the VPN service’s [IP-address] is publicly visible.”

Filmbolagen ville inte förvarna OVPN

Trion har även bett Stockholms tingsrätt att inte förvarna OVPN om informationsföreläggandet, men då Wibergh redan hade vetskap om deras planer ogillades hemlighetsmakeriet. Fallet var redan en officiell angelägenhet, fastslog tingsrätten.

Enligt Wibergh kräver upphovsrättstrion OVPN på ett vite om uppemot 200 000 kronor, om de inte lämnar över de berörda uppgifterna:

”The Rights Alliance requested a penalty of 100,000 SEK if we did not provide the requested information, as well as a penalty of 100,000 SEK in case we delete any user information connected to who had the IP address at the specified time, i.e penalties connected to information that we don’t have.”

OVPN tänker inte ge sig

OVPN är likt många andra VPN-företag fast beslutna om att inte spara några loggar. Deras VPN-servrar är hårddiskfria, vilket innebär att den information som filmbolagen efterfrågar inte finns tillgänglig.

loggar-ovpn

OVPN har beskaffat sig juridisk hjälp och menar att de tänker bestrida informationsföreläggandet, som måste besvaras senast idag.

”Vi tänker löpa linan ut och skydda våra kunders rätt till säkerhet och integritet online”, säger Wibergh, som bevisligen inte låter sig skrämmas av upphovsrättslobbyn.

9 KOMMENTARER

Prenumerera
Notifiera mig om
guest
9 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer
JuhaT

Som OVPN skriver i sina beskrivningar om deras säkerhet:

”OVPN har absolut inga loggar på vad våra kunder gör när de är anslutna till vår VPN tunnel. Vi vet således inte vilka som är ansluta, vad de gör och när de gör det.”

Vilken del av detta har upphovsrättsmobben svårt att förstå?

Kan förövrigt rekommendera alla läsare OVPNs mycket pedagogiska förklaringar till hur de gör för att skydda användarna:
https://www.ovpn.com/sv/faq/sakerhet-och-anonymitet

Ska bli intressant och se hur länge VPN-företag som OVPN får skydda sina kunder innan det blir olagligt. Jag är övertygad om att upphovsrättslobbyn ständigt bearbetar politikerna…

JuhaT

Kom och tänka på vad nästa steg kan bli ifall upphovsrättslobbyn får hålla på om VPN-tjänster i sig inte förbjuds. Kanske beordra ISP att blockera VPN-tjänster som tillåter trafik till Piratebay o liknande?

Bengt IOlsson

tveksamt men skulle de göra det så har vi iget fritt internet som i kina då.

Bengt IOlsson

Bra av OVPN att bestrida det.
Vad jag vet sparas inget loggar osv det står till med på OVPN hemsida ju.

JuhaT

Såg på Facebook att OVPN vann på knockout, den här ronden i alla fall. De meddelade att rätten inte kommer att ta upp lobbyns barnsligheter. Skandal annars om de kommit fram till någon annan slutsats pga. det uppenbara faktum, som lobbyn känner till (om de inte är helt inkompetenta) att det inte finns några loggar att ta fram.

De senaste artiklarna

Mer om VPN