Meny

Obenetwork frias: Filmbolagen är vilseledda

Svensk Filmindustri och Nordisk Film har nyligen pekat ut Obenetwork som delaktig i driften av världens mest populära torrentsida, The Pirate Bay. Obenetwork menar i sin tur att IP-adressen tillhör VPN-leverantören OVPN, som är en av operatörens kunder. Obenetwork har därför frånsagt sig ansvaret för IP-adressen, och fått rätt hos Stockholms tingsrätt.

I början av juni tog Svensk Filmindustri och Nordisk Film hjälp av den svenska grenen av Rättighetsalliansen, när de begärde ut uppgifter som härrörde The Pirate Bays egentliga IP-adress, från innehållsleverantören Cloudflare. Cloudflare lämnade ut IP-adressen utan protest, och upphovsrättstrion misstänkte därefter att IP-adressen tillhörde den svenska operatören Obenetwork.

Obenetwork slog ifrån sig, och sa att det var OVPN som förfogade över IP-adressen, vilket filmbolagen accepterade. Filmbolagen menar dock att Obenetwork ska kunna hållas skyldiga, då OVPN köpt bandbreddskapacitet ifrån Obenetwork.

Stockholms tingsrätt friar Obenetwork

Som Torrentfreak påpekar är det inte svårt att se att den berörda IP-adressen, 185.157.162.73, tillhör OVPN. Och då det inte är Obenetwork, utan OVPN som ligger närmast slutkunden, menar Stockholms tingsrätt att Obenetwork inte har några förpliktelser gällande datalagring.

ip-nummer-the-pirate-bay

I detta fall, där Obenetwork menar att de inte har tillgång till de uppgifter som filmbolagen efterfrågar, är det upp till filmbolagen att kunna bevisa motsatsen. Det det har de inte kunnat göra, och som en konsekvens av det har Stockholms tingsrätt kastat både informationsföreläggandet och vitet i närmsta papperskorg.

Fallet är avslutat

En av medgrundarna till Obenetwork, Tobias Windh, menar att OVPN har tätast band med slutanvändaren. Han menar även att tingsrättens beslut är logiskt och korrekt, då Obenetwork omöjligt kan ha vetskap om vilka kunder OVPN slutit avtal med.

Vad händer härnäst?

Svensk Filmindustri, Nordisk Film och Rättighetsalliansen kan skicka ett informationsföreläggande mot OVPN, men då OVPN tillämpar hårddiskfria servrar, och därmed inte kan spara några loggar, bör upphovsrättstrions kamp mot TPB sluta med en brakförlust som resultat.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN