Google hankar sig fortfarande kvar på den ryska sidan av webben, som blivit alltmer censurerad. För några månader sedan gav de sig på VPN-tjänsterna, och för bara några veckor sedan har vanliga nyttosajter likt Internet Archive hotats om nedstängning.

Även piratsajterna har svårt att överleva i Ryssland, som håller på att bli Kina Jr. i censursammanhang. Piratkopieringen har inte minskat trots de senaste årens censurvåg. Och när diverse ryska torrentsajter blockerats och fått stängas ner utan någon effekt alls är det tydligen dags att ge sig på sökmotorerna.

Enligt ett nytt lagförslag får landets två största sökmotorer, amerikanska Google och ryska Yandex, sammanlagt sex timmar på sig att ta bort piratlänkar. Om de inte skulle lyckas med uppdraget väntar dryga böter – eller eventuellt en total nedstängning, skriver Technadu.

Utöver detta ska samtliga e-postmeddelanden som skickas inom landet läsas av automatiskt, och eventuella piratlänkar ska plockas bort omedelbums. Det återstår förvisso att se om lagförslaget antas av det ryska underhuset, Durman, men i princip allt tyder på att förslaget går igenom.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn