Meny

Studie: 9 av 10 ryssar föredrar piratkopierat material

It-säkerhetsföretaget ESET har utfört en studie som pekar på att Ryssland, som snart är lika censurvänliga som Kina, har misslyckats med att få sin befolkning att välja lagliga medietjänster istället för otillåtna sådana.

I samma rapport, där 2.000 ryska medborgare intervjuats, framgår det att 91% av alla ryssar hellre laddar ner eller streamar media illegalt än att använda sig av lagliga tjänster. Och anledningarna till att så är fallet? 75% av de tillfrågade anser att priserna ligger på en alltför hög nivå medans 34% anser att de lagliga alternativen inte motsvarar deras krav. En fjärdedel hävdar dessutom att de inte köper lagligt material på grund av ideologiska skäl.

I övrigt beskrivs piratkopieringen på PC-sidan som ett stort problem då mer än hälften (51%) av ryssarna föredrog ”crackade” spel och mjukvaruprogram. När det kom till tv-serier och filmer låg samma siffra ”bara” på 41%. Då ESET främst säljer säkerhetsprogram för PC passade de även på att hävda att i princip allt ”crackat” material är osäkert som bara den och att virusskydden är det bästa som hänt sedan det skivade brödet.

Men men, vad ror vi hem från rapportens resultat? I mina ögon detta ett solklart tecken på att Rysslands antipirat- och censur-kampanjer har misslyckats. Sökmotorer har censurerats, VPN-tjänster har förbjudits, ofarliga webbsidor har blockerats – och till vilken nytta? Den ryska befolkningen har råg i ryggen och gör som de vill – fråga bara den halvgalna ryssen som brände ner landets censurmyndighet efter att hans favorit-torrentsajt stängts ner.

Återigen är det för lite fokus på den egentliga problematiken; dvs prisnivåerna, utbudet och tillgängligheten.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN