Meny

Torrent Paradise skapar en decentraliserad torrent-lösning med IPFS-teknik

Även om BitTorrent-protokollet är decentraliserat i grunden finns vissa svagheter. För att man ska kunna ladda ner en torrentfil måste man även besöka en torrentsida, som i vissa fall är tex. överbelastad eller nedtagen av någon annan anledning. Torrent Paradise menar att de löser detta problemet genom att skapa en sökbar torrent-indexerare som hålls uppe av användarna.

För att lyckas med detta använder de sig av IPFS (InterPlanetary File System), en teknik som funnits tillgänglig i ett par år. IPFS är ett decentraliserat nätverk där användare kan dela filer med varandra. Om en webbsida använder sig av denna teknik driftas sidan av en ”svärm”, ungefär på samma sätt som en torrent hålls levande genom att användare laddar upp data.

Den största fördelen med IPFS är att webbsidor som använder sig av tekniken blir väldigt svåra att slå ut, och blir därmed resistenta för både censur och diverse nedtagningshot.

Allt är dock inte guld och gröna skogar med tekniken. Alla som vill delta som nod, det vill säga hjälpa till att drifta sidan, måste både installera och konfigurera IPFS. Inget jättesvårt ingrepp för den datorvane, men samtidigt inget som Kalle Kula gör i en handvändning.

Torrent Paradise använde sig av en kopia av The Pirate Bay-databasen för att komma igång, och Torrentfreak menar att över 20.000 torrenter läggs till dagligen. Torrent Paradise har både en vanlig webbsida och en IPFS-version som för närvarande är väldigt enkel och helt fri från reklam. IPFS-versionen uppdateras bara en gång om dagen av bekvämlighetsskäl, det finns med andra ord inga tekniska begränsningar för att uppdateringarna inte skulle kunna ske ögonblickligen.

Sidan är fortfarande relativt färsk, och det ska bli spännande att se vad som händer när upphovsrättslobbyn börja skicka DMCA-krav. Kommer de snällt lyda eller gör de en Piratebay? Det vill säga ber dem att fara och flyga.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN