Meny

Torrentfreak: Bahnhof står upp för ett fritt internet

Den svenska internetoperatören Bahnhof fick pryda Torrentfreaks förstasida på självaste juldagen. Nyhetsmagasinet är ett av världens största när det kommer till nyheter och trender som rör torrenting-, censur- och upphovsrättsfrågor. I krönikan hyllas de insatser Bahnhof utfört genom åren för att skapa ett friare och mer öppet internet.

Det första exemplet hämtar vi från 2005, precis innan razzian mot The Pirate Bay. Vid denna tidpunkt var fildelningsfrågan en het potatis (vilket den förvisso är nu med), och mitt i kriget mellan piratscenen och Antipiratbyrån röt Bahnhof till mot den sistnämnda organisationen. Företaget anklagade högljutt Antipiratbyrån för att själva varit ansvariga för spridningen av mängder av upphovsrättsskyddat material. Bahnhofs VD, Jon Karlung, sa år 2005:

”Hur kan en privat lobbyorganisation (Antipiratbyrån) som arbetar för att förminska fildelningskulturen välja att betala en person som laddar upp tonvis med upphovsrättsskyddat material, och detta på en server som sedan beslagtas av polisen?”

”Det är precis som att dela ut tändstickor och en bensindunk till en känd pyroman, för att sedan anmäla honom för att ha eldat upp ett hus”

Detta blev startskottet för Bahnhofs kamp för ett friare internet. En kamp som varar än idag.

År 2009 gjorde sig företaget känt för att ha vägrat lämna ut IP-adresser till polisen, som efter insamlingen skulle kunna jaga kreti och pleti för diverse fildelningsbrott. Året efter hostade Bahnhof Wikileaks, och vek sig aldrig för den amerikanska regeringens påtryckningar.

Om vi spolar fram till år 2014, då EU-domstolen förklarade att Sveriges datalagring var olaglig, var Bahnhof först ut med att slänga alla spårningsloggar i närmsta papperskorg.

Bahnhof kontor e1545784520541
Bahnhofs kontor i Stockholm

Jon Karlung menar att företaget ska fortsätta kämpa för ett friare internet även i framtiden:

”Jag tror att vi kämpar så här pass hårt för att vi var en av de första internetoperatörerna någonsin. Vi började vår resa i en era då internet representerade någonting positivt och då alla var överlyckliga när internet bara växte sig större och större”

”Jag kommer fortfarande ihåg dem dagarna. Allt var självklart inte bättre förr, men nuförtiden är mörka krafter på väg att ta över, om vi tillåter dem vill säga”

Även om vi inte är där än målar Jon upp en potentiellt dyster framtid, som inte är helt avlägsen trots allt. Jon igen:

”Låt oss reflektera: Vad händer om internet förvandlas till ett landskap som kontrolleras av Kabel TV-jättar som i sin tur måste lyda massiva medieorganisationer? Om detta inträffar kan alla internetanvändare detaljövervakas bara för att mäktiga storbolag ska kunna tjäna mer pengar.”

”Om kontrollen över internet släpps till ett fåtal aktörer kan dessa utan problem utrota all yttrandefrihet.”

Ironiskt nog befinner sig Bahnhof nu i en tvist mot Post och Telestyrelsen efter att Jon och gänget blockerat publicisten Elseviers webbsida. Detta efter att Bahnhof bitit tillbaka då de själva blivit tvungna att blockera Sci-Hub.

Bahnhof visar gång på gång att de vill främja ett fritt internet, och är inte blyga när de skapar en rejäl debatt under tiden. Det är få, om ens någon, internetoperatör som är så pass mån om vår integritet på internet, och det bör vi vara tacksamma för.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN