Den danska grenen av Rättighetsalliansen tvingade de inhemska operatörerna att blockera 141 piratsajter år 2019, men effekten uteblev, då teknikkunniga använder sig av SmartDNS- och VPN-tjänster för att lura systemet.

Antipirat-grupper, likt danska Rättighetsalliansen, mäter ofta sina framgångar i sidvisningar för piratsajter. Samma organisation har slagit på den stora trumman och meddelat att bara 146 miljoner pirat-sidvisningar registrerades år 2019, vilket är en minskning motsvarande 40 procent sett till 2018 års resultat, då 239 miljoner pirat-sidvisningar registrerades.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna i Sverige

Men enligt en undersökning som Mediavision utfört är andelen danska piratnerladdare stabil över tid. 10 procent av danskarna, närmare bestämt 450.000 av dem, laddar ner filmer samt tv-serier regelbundet, och så har det varit sedan 2016.

Samma undersökning visar även på att 44 procent av de danska nätpiraterna använder sig av VPN-teknik för att dölja sina spår, medan 35 procent av dem använder sig av DNS-tjänster.

Läs mer: VPN, Proxy och SmartDNS: Vad är skillnaden?

Mer specifikt är Danmark ett av världens mest offensiva länder när det kommer till att bekämpa nätpirater. Copyrighttrollen frodas i samma land, även om de stött på bakslag under senare tid. Landet är dessutom ett av få som bannlyst undertexttjänsten Opensubtitles, samt vetenskapsplattformen Sci-Hub.

Men så länge VPN-tekniken existerar förblir effekten av antipirat-lobbyns åtgärder minimala. Mer effektiva blockeringssystem kan dock vara ett potentiell framtidsprojekt för antipiratlobbyn, men det bör ta åratal innan ett sådant system är på plats.

Prenumerera
Notifiera mig
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments