Meny

141 piratsajter blockerades i Danmark – men nätpiraterna lurar systemet

Den danska grenen av Rättighetsalliansen tvingade de inhemska operatörerna att blockera 141 piratsajter år 2019, men effekten uteblev, då teknikkunniga använder sig av SmartDNS- och VPN-tjänster för att lura systemet.

Antipirat-grupper, likt danska Rättighetsalliansen, mäter ofta sina framgångar i sidvisningar för piratsajter. Samma organisation har slagit på den stora trumman och meddelat att bara 146 miljoner pirat-sidvisningar registrerades år 2019, vilket är en minskning motsvarande 40 procent sett till 2018 års resultat, då 239 miljoner pirat-sidvisningar registrerades.

Läs mer: De bästa VPN-tjänsterna i Sverige

Men enligt en undersökning som Mediavision utfört är andelen danska piratnerladdare stabil över tid. 10 procent av danskarna, närmare bestämt 450.000 av dem, laddar ner filmer samt tv-serier regelbundet, och så har det varit sedan 2016.

Samma undersökning visar även på att 44 procent av de danska nätpiraterna använder sig av VPN-teknik för att dölja sina spår, medan 35 procent av dem använder sig av DNS-tjänster.

Läs mer: VPN, Proxy och SmartDNS: Vad är skillnaden?

Mer specifikt är Danmark ett av världens mest offensiva länder när det kommer till att bekämpa nätpirater. Copyrighttrollen frodas i samma land, även om de stött på bakslag under senare tid. Landet är dessutom ett av få som bannlyst undertexttjänsten Opensubtitles, samt vetenskapsplattformen Sci-Hub.

Men så länge VPN-tekniken existerar förblir effekten av antipirat-lobbyns åtgärder minimala. Mer effektiva blockeringssystem kan dock vara ett potentiell framtidsprojekt för antipiratlobbyn, men det bör ta åratal innan ett sådant system är på plats.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN