Meny

Danmarks högsta domstol slänger ut två copyrighttroll

Upphovsrättstrollen lever och frodas, i synnerhet i Sverige, USA och Tyskland – men även i Danmark.

Den här gången rör det sig om tre danska utpressningsoffer, som vägrat betala den förlikningssumma som angetts i respektive hotbrev. Bakom eländet låg advokatfirman Njord Law Firm, och den mer samordnande parten Copyright Management Services (CMS).

Samma gäng är för övrigt aktiva i Sverige, där de samarbetar med diverse porrbolag, främst Strike 3 Holdings, för att kunna pressa ut vanliga svenskar på pengar.

strike-3-holding-kravbrev
Svenska IP-förfrågningar signerat Strike 3..

CMS är mest kända som skaparna bakom MaverickEye, dvs. ett övervakningsverktyg som samlar in IP-nummer tillhörande misstänkta Bittorrent-pirater. Och när CMS har ett större knippe IP-adresser i ryggen har de allt de behöver för att kunna skicka ut hundratusentals kravbrev.

Läs mer: Upphovsrättstrollen är mer aktiva än någonsin – kravbreven ökar i Sverige

Både advokatbyråerna och aktörer såsom Copyright Management Services kan ses som mellanhänder i utpressningscirkusen, och det faktumet uppmärksammades av den danska högsta domstolen.

Mer specifikt ansåg samma rättsinstans att CMS och Njord Law Firm inte får stämma misstänkta nätpirater till rätten i de fall där upphovsrättsinnehavarna inte är med på tåget. CMS och Njord Law Firm körde i sin tur på en ”vi har ju kunnat stämma folk innan, och vi har visst samröre med upphovsrättsinnehavarna”-taktik, som bevisligen gick helt åt skogen.

Danska utpressningsoffer som stämts av upphovsrättsinnehavarna kan dock inte andas ut, trots att både CMS och Njord Law Firm blivit ombedda att fara och flyga. Summa summarum kan den här segern ses som en liten, men betydande triumf för alla danska utpressningsoffer.

Prenumerera
Notifiera mig om
guest

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Visa alla kommentarer

De senaste artiklarna

Mer om VPN