Meny

Håll koll på nya torrent-releaser med Swetracker

Varje dag blir tusentals nya torrenter tillgängliga på bland annat The Pirate Bay, 1337x och andra populära torrentsidor. Pre-databaser, likt Swetracker, granskar torrentsajternas innehåll, och har som mål att uppmärksamma läsarna om vilka torrenter som blivit tillgängliga, och var dessa kan laddas ner.

I den här guiden förklarar jag hur en så kallad pre-databas fungerar, hur man använder sig av en sådan tillsammans med mycket annat.

Vad är en pre-databas?

Pre-databaserna hämtar information om alla torrenter som laddas upp på specifika webbsidor. Många av flödena sköts per automatik med hjälp av skript, men somliga pre-databaser uppdaterar sina flöden manuellt.

Pre-databaserna inom Bittorrent-svängen fokuserar ofta på olika saker. Vissa av dem listar främst ”scen-releaser”, medan andra fokuserar på vilken torrentsida/uppladdare som gjort specifika torrenter tillgängliga först. Att vara först på bollen är nämligen lite av en statusfråga inom piratvärlden. Somliga releasegrupper, såsom HiveCM8, fokuserar främst på så kallade screener-releaser, som de kommit över tack vare samarbetande jurymedlemmar från diverse filmgalor.

Är det lagligt att använda en pre-databas?

Ja, det är fullt tillåtet att använda en pre-databas. Samma typer av webbsidor innehåller inget upphovsrättsskyddat material. De torrenter som listas lagras på trackers som torrentsidorna basar över.

Varför är det svårt att hitta pre-databaser via Google?

Upphovsrättslobbyn består av ett gäng antipirat-organisationer som representerar stora och mäktiga filmbolag. De har som mål att stänga ner torrentsidor samt olicensierade streamingsidor, och har dessutom många verktyg i sin lilla låda. De lobbar tex. för att regeringar ska stifta strängare antipirat-lagar, och påverkar även sökmotorer för att de ska otillgängliggöra pirat-relaterat material.

Nästan alla pre-databaser förtydligar att de inte förfogar över upphovsrättsskyddat material eller länkar till samma typ av material, men det hjälper föga.

Upphovsrättslobbyn skickar stadiga strömmar med upphovsrättsanslag åt Googles håll, och en bestämd del av dem riktas mot pre-databaserna. Utöver det ansätter ofta upphovsrättslobbyn deras webbhotell samt Cloudflare, med mål att de pre-databasen ifråga ska dyka ner. Google har inte tid att granska upphovsrättsanslagen manuellt, och godkänner många av dem per automatik. Det innebär att många pre-databaser inte syns på Google, och samma typer av sajter kan inte göra mycket åt saken.

Google har en enorm makt inom webb-svängen. De bestämmer vilka sidor som ska få synas, dvs. vitlistas, samt vilka sajter som ska förpassas till skamvrån, dvs. svartlistas. Det är inget rättvist system, men det är så det fungerar.

Hur använder man Swetracker?

Swetrackers huvudsyfte är att kartlägga nordiska torrent-releaser samt berätta vilken torrentsajt som vann rejset. De listar för närvarande releaser från följande sidor:

 • SuperBits
 • NordicBits
 • SceneHD
 • DanishBits
 • Asgaard
 • ShareUniversity

På samma sajt finns även ett filter på plats. Det kan ni använda för att söka efter torrenter med specifika undertextspråk (tex. swesub) eller kvalitetsattribut (tex. 1080p), tillsammans med mycket annat.

swetracker-lista-med-funktioner

Releaserna kan även spåras via RSS. Om ni vill gå den vägen måste ni först trolla fram en API-nyckel genom att klicka på ”Övrigt” och efter det ”RSS”. Strängen kan därefter aktiveras med hjälp av en RSS-läsare, såsom Feedburner.

Finns det fler pre-databaser än Swetracker?

Swetracker är en av de största pre-databaserna i Norden. Men om vi bortser från dem finns även PreDB.org och PreDB.me tillgängliga. Väl där är det främst internationella releaser som luftas. På de sistnämnda sajterna kan det dessutom finnas releaser som inte offentliggjorts av scenen. Sist men inte minst listar Swetracker även P2P-releaser, vilket de andra PreDB-varianterna inte gör.

Då var den här lilla miniguiden över. Om ni har några frågor eller funderingar – hojta gärna till via kommentarsfältet.

2 KOMMENTARER

 1. Predatabaser har funnits sedan långt innan P2P, så att målet skulle vara att göra ”torrent-flödena mer begripliga” stämmer inte. Till en början handlade det enbart om att lagra vilka releaser som var släppta, av scenen, för att kunna racea dessa. Att sedan P2P kan nyttja predatabaser t ex vid requests osv är en annan femma.

  Swetracker skiljer sig markant från både PreDB.org och PreDB.me då Swetracker listar vad som släppts på diverse trackers medans de övriga visar vad som har preats. på de bägge PreDB-siterna kan det alltså finnas releaser som inte har läckt ut från scenen. Swetracker listar innehåller dessutom även P2P-releaser, vilket inte övriga göra.

  • Tack för rättelsen. Det här ämnet är svårt då rätt information oftast inte finns på plats på nätet, utan i huvudet på de som är insatta.

   Jag har gjort mitt bästa för att rätta till de felaktigheter du pekat på, men jag förstod inte allt, då du bevisligen är mer insatt än jag. Om du vill hjälpa mig förstå/rätta till fler ev. felaktigheter – hör gärna av dig till red@vpnbasen.se.

LÄMNA ETT SVAR

Kommentera gärna!
Ange ditt namn

De senaste artiklarna

Gratis VPN: 10 VPN-tjänster som kan testas kostnadsfritt (2020)

Det är en svår uppgift att hitta en gratis-VPN-tjänst som både är säker och snabb, men vi har testat över 30 kostnadsfria VPN-tjänster och...

VPNBasen byter inriktning; vi skriver numera bara om VPN

Under cirka tre år har jag publicerat nyheter om piratkopiering samt upphovsrätt på denna webbsida, men numera ska allt fokus läggas på VPN. Anledningarna...

Amazon ska jaga streamingpirater med nytt patent

Amazon, som precis lanserade sin svenska plattform, har nyligen patenterat ett antipiratverktyg med mål att kunna identifiera streamingpirater. Verktyget har en relativt enkel utformning,...

VPN för under 9 kr/mån med IvacyVPN:s Black Friday-erbjudande

IvacyVPN:s Halloweenerbjudande medförde en lägsta kostnad på 17 kr/månad, men detta erbjudande är än mer fördelaktigt. Om du tecknar dig för 5 år via...

Mer om VPN

Vad är OpenVPN och hur fungerar det?

OpenVPN är en form av VPN-mjukvara och även ett snabbt och säkert VPN-protokoll som snart fyller 20 år. Källkoden är dessutom helt öppen, och...

Alla VPN-protokoll jämförs: OpenVPN, IKEv2 och många fler

En VPN-tjänst bjussar på många fördelar, inklusive maximerad anonymitet online, ett bättre säkerhetsläge samt möjligheten att komma åt regionsblockerade tjänster (Netflix amerikanska utbud -...

De bästa VPN-tjänsterna för Google Stadia

Google Stadia är en nyskapande speltjänst som ägs och drivs av Google. Till skillnad från "vanliga" spelkonsoler är priset lägre (omkring 1.300 kronor), och...

De bästa VPN-tjänsterna för Linux-användare

Många betraktar Linux som ett av världens mest säkra operativsystem, och visst, säkert är det, men Linux-användare lämnar spår efter sig på nätet, precis...

De 5 bästa VPN-tjänsterna för Thailand år 2020

Det är ingen hemlighet att Thailand övervakar sin befolkning, samt informationsflödet. Thailands myndigheter blockerar en lång rad webbsidor, och tvingar landets internetoperatörer att lagra...

Kika på WWE-matcher helt gratis med en VPN-tjänst

Vissa gillar att plantera blommor, andra tycker det är trevligare att se på när ett gäng vältränade fighters slår varandra sönder och samman med...